Reistips

6x de mooiste fietstochten in Nederland

activities in Holland countryside

Goed voor je lijf, goed voor het milieu: tijd voor een fietstocht! We willen nog wel eens vergeten dat er ook in Nederland zoveel moois te zien is, en we zijn nog wel het beste fietsland ter wereld. Bovendien werkt fietsen stressverlagend en kun je op je eigen tempo nieuwe plekjes ontdekken. Stap op: wij zochten de zes mooiste fietsroutes in Nederland voor je uit!

1. IJsselsteden en de Veluwe

Het Overijsselse Deventer is een van de oudste steden van Nederland (de stad wordt in een oorkonde uit 877 al vermeld!) en je kunt al het moois goed vanaf de fiets bewonderen. In combinatie met de Veluwe, naar onze mening een van de mooiste stukjes Nederland, wordt dit een leuke tocht!

Begin deze route van 100 kilometer in Deventer en fiets via Twello en Teuge naar Apeldoorn. Vanaf daar fiets je prachtig naar Hoenderloo, waar je de Veluwe in fietst. Rijd via het Rozendaalse Veld naar het lieflijke dorp Dieren en vanaf daar naar Zutphen (tijd voor een fris drankje op een van de leuke terrasjes!). Het is dan nog een paar kilometer terug naar Deventer, waar je het best via de Gorsselse Enkweg en de Ravensweerdsweg heenrijdt.

park-veluwe-heide-bomen-fietstocht

2. De Schoorlse Duinen

We reizen door naar kustprovincie Noord-Holland: de duinlandschappen zijn ideaal voor lange fietstochten. De fietstocht door de duinen van Schoorl is volgens ons het allermooist. Begin in Alkmaar en fiets via het dorp Bergen naar Schoorl. Onderweg kom je langs het Klimduin: een 51 meter hoge zandberg waar kinderen (en volwassenen!) zich uitstekend kunnen vermaken.

Rij vanaf dit letterlijke hoogtepunt naar Groet en ga vanaf daar naar het zuiden, de duinen in. Je kan verschillende kanten op, maar het leukst is de route naar Bergen aan zee. Vanaf daar rij je via de Eeuwige Laan (hier staan huizen van een paar miljoen) terug naar Bergen. Kies hier een van de vele terrasjes voor een koud drankje. Deze route is voor de recreatiefietser: 35 kilometer.

schoorl-duinen-nederland-strandopgang

3. De heuvels rond Valkenburg

Van beneden-zeeniveau-Noord-Holland gaan we naar de andere kant van Nederland. In Limburg kan je geweldig fietsen! In het noorden is  bijvoorbeeld de Maasroute mooi, en natuurlijk mag je hoofdstad Maastricht niet overslaan. Wij kiezen vandaag voor het heuvelachtige zuiden. De fietstocht is ongeveer 53 kilometer.

De route begint in Valkenburg (hier moet iedereen een keer geweest zijn!) vanaf waar je via Elkenrade en Eys naar Vaals fietst. Onderschat het niet! Het klimmen kan nog best pittig zijn (e-bikes, wat een uitvinding) maar de uitzichten zijn echt magisch. Vanaf Vaals rijd je via Epen, Slenaken en Mheer naar Sint Geertruid en vervolgens noord, via bijvoorbeeld de Leisendelweg en de Honthemmerweg terug naar Valkenburg.

heuvels-limburg-landschap

4. De Utrechtse Heuvelrug

Wie zegt dat Nederland niet divers is, heeft het mis. In Utrecht kunnen we tijdens een fietstocht weer hele andere dingen zien dan in Noord-Holland of Limburg. De kastelenroutes zijn hier echt een must-see. Ook op de Utrechtse Heuvelrug, een bosrijk nationaal park, is het goed vertoeven op de fiets. Deze route is ongeveer 80 kilometer.

De route begint bij Slot Zeist, vanaf waar je via Utrecht naar Kasteel de Haar fietst. Een sprookjesachtig kasteel waar je zeker ook even naar binnen moet! Fiets vanaf de Haar zuidelijk, naar de rivier De Lek, over de dijk naar Fort Honswijk. Volg de Lek en rijd over de Nachtdijk naar het noorden, naar Kasteel Sterkenburg, Ridderhofstad en Moersbergen. Vanaf hier fiets je naar het noordoosten de heuvelrug op. Neem je tijd om deze mooie plek te ontdekken en fiets dan terug naar Zeist.

kasteel-de-haar-droneview

5. De hunebedden in Drenthe

Voor onze volgende fietstocht gaan we naar Drenthe. Een fijne, rustige provincie waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen met natuurlijk: hunebedden! Een grafkamer die bestaat uit meerdere draag- en legstenen uit de prehistorie. Best bijzonder! Deze route neemt je mee langs maar liefst 11 hunebedden en is ongeveer 25 kilometer lang.

De fietsroute begint in Borger, waar je meteen het grootste hunebed van Nederland vindt. Fiets vanaf hier via de Weg van de Westlanden en de Gasseltestraat noord naar Gasselte. Rij via de Bosweg het Gasselterveld in en fiets via de Steenhopenweg (ha, uitstekende naam) naar Drouwen. Via de Borgerstraat kom je eenvoudig in Borger terug.

hunebed-drenthe-stenen

6. Rondje Texel

Last maar zeker niet least: een lange fietstocht op ons eigen mooie Texel, waar duinlandschappen, stranden en keileemgebieden elkaar afwisselen. Een bijzondere plek ook voor vogelliefhebbers en -spotters (verrekijker mee) en voor de mensen die graag een visje eten. De route is ongeveer 50 kilometer.

De rit begint in de haven van ’t Horntje, vanaf waar je rechtsaf slaat om zo de oostkust van het eiland te volgen. Die volg je helemaal naar vissersdorp Oudeschild (koop je vis hier!) en rijd via de Lancasterdijk en Oorsprongweg naar De Cocksdorp. Fiets vanaf hier door De Slufter naar De Koog, Den Burg en via de Hoornderweg en Watermolenweg terug naar je beginpunt. Heerlijk uitwaaien!

texel-oudeschild-bootjes-haven

Op zoek naar wat meer uitdaging? Ga bikepacken! Hier vind je de ultieme bikepacking-lijst voor jouw eerste keer op fietsvakantie.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!