Nederland

Dit zijn de 8 meest imposante kerken van Nederland

imposante-kerken-nederland
De prachtige Oude Kerk in Amsterdam unsplash

Een kerk suf en ouderwets? Absoluut niet! Deze veelal imposante bouwwerken zijn vaak architecturale hoogstandjes met hun kerktorens, bogen en glas-in-loodramen. We kennen allemaal de indrukwekkende Sagrada Familia in Barcelona maar ook in ons eigen land kunnen we een aantal machtige kerken bezoeken!

De acht meest imposante kerken: beginnen in Haarlem & Utrecht

We trappen af met de Grote of st. Bavokerk in Haarlem. De kerk domineert het plein in het centrum van de stad met zijn 78 meter hoge, met lood beklede toren. Het is een gotische kruiskerk en tevens een van de grootste van ons land. Binnenin vind je een vloer van 400 grafstenen (onder andere die van Frans Hals), een mooi houten gewelf en het bekende müllerorgel. Lees hier over alle andere leuke dingen die je in Haarlem kunt doen.

Van Haarlem gaan we naar Utrecht, waar we natuurlijk de Domkerk en -toren vinden. Een gebouw die absoluut niet mag missen in dit lijstje – met zijn 112 meter is de Dom de hoogste kerktoren van Nederland en dat is een indrukwekkend gezicht. Bezoek de middeleeuwse gotische kathedraal en bewonder de architectuur. Daar wordt je wel even stil van.

grote-sint-bavokerk-haarlem
De Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem

Delft en Groningen

Ben je in Delft? Dan is de Nieuwe Kerk niet te missen. Op het plein in het midden van de stad staat de 108 meter hoge kerktoren (na de Dom de hoogste van Nederland) recht tegenover het minstens zo mooie stadhuis van Delft. De toren kan beklommen worden en binnenin de kerk bevindt zich het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van het Koninklijk Huis.

Door naar het altijd gezellige Groningen en zijn indrukwekkende martinikerk en -toren. De Martinikerk is de oudste van de stad en in deze gotische hallenkerk zijn nog veel oude muur- en gewelfschilderingen bewaard gebleven, die teruggaan tot de 14e eeuw. De Martinitoren van bijna 100 meter kun je iedere dag beklimmen (een echte work-out!) voor 6 euro per persoon.

delft-nieuwe-kerk
De Delfse Nieuwe Kerktoren

Den Bosch en Breda

Onder de rivieren vinden we nog meer indrukwekkende kerken. Zo ook in den Bosch, waar de Sint-Janskathedraal in het hart van de stad iedere bezoeker even omhoog doet kijken. De Sint-Jan is de grootste kathedraal van Nederland en zijn luchtbogen zijn zelfs uniek in de wereld. Ook binnen kijk je je ogen uit – het altaar, de preekstoel, het 20 meter hoge orgel en een koperen doopvont doen je wel even zwijgen.

Ook de Grote Kerk in Breda is een bezoekje waard. Gebouwd in de 15e eeuw en inmiddels een van de vier topmonumenten van Brabant. Onderdeel van de gotische kruisbasiliek is de Prinsenkapel: het mausoleum van voorvaderen van de Koninklijke Familie. Bekijk de prachtige gewelfschilderingen en vergaap je aan het enorme orgel met 3780 pijpen.

sint-janskathedraal-den-bosch
De grootste kathedraal van Nederland staat in Den Bosch

Amsterdam en Nijmegen

Het oudste gebouw in onze hoofdstad is de Oude Kerk. Tegenwoordig een plek waar hedendaagse kunst getoond wordt, maar ook als je daar niet veel interesse in hebt is de kerk een bezoek waard. De hallenkerk heeft houten kruisribgewelven en een imposant interieur. De basiliek doet ondanks zijn ‘lage’ bouw toch ontzettend groot aan.

Last but not least: de St. Stevenskerk in Nijmegen. Als je vanaf de Waal de stad binnenkomt domineert de basiliek de ‘skyline’ van de stad. De bouw van de romaans-gotische kerk begon rond 1254 en is sindsdien meerdere keren uitgebreid. In de toren hangen zeven klokken, waarvan de St. Catharinaklok uit 1566 met zijn 3500 kilo de zwaarste is. Bezoek ook zeker een van de evenementen die regelmatig in de kerk georganiseerd wordt.

stevenskerk-nijmegen
De toren van de Stevenskerk in Nijmegen

Ga ook eens overnachten in een kerk! Een heel bijzondere ervaring.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!