Bucketlist

Paragliding: ervaring, cursussen en de mooiste locaties

paragliding

Paragliding is een ervaring dat bij veel mensen op de bucketlist staat. In filmpjes op internet zien we mensen zo vrij als een vogel over valleien en gebergten vliegen, terwijl ze het adembenemende uitzicht cadeau krijgen. Als je gaat paragliden dan zie je de wereld zoals de meeste mensen hem niet zien, en dat is absoluut de moeite waard. Wij hebben ons verdiept in deze fascinerende sport.

De ervaring

Er zijn veel prachtige locaties in Europa waar je kunt paragliden, maar daarover later meer. We hebben zelf ervaren hoe het is om 350 meter boven de grond te zweven. Deze ervaring is zonder twijfel fantastisch te noemen, en zeker voor herhaling vatbaar. In Nederland hebben we geen noemenswaardige bergen om vanaf te springen, dus werden we met een lier omhoog getrokken, dit werd logischerwijs een tandemvlucht.

Eenmaal in de lucht ben je één met de wind en de stilte. We zagen groene velden tot aan de horizon, met links en rechts wat dorpen en steden. De rust en het fenomenale uitzicht tijdens de vlucht is bijna niet te omschrijven. We kunnen wel vertellen dat er zeker een volgende keer gaat komen, we kunnen deze ervaring aan iedereen aanraden. Er zijn veel paragliding-clubs die dit aanbieden.

Cursus paragliding

Als je geïnfecteerd bent met het paragliding-virus dan is het leuk om je brevet te halen, zodat je alleen kunt vliegen. Om zelfstandig te mogen paragliden heb je minimaal een brevet 2 berg, of brevet 2 lier nodig. Er bestaan in totaal 3 reguliere brevetten, en een apart brevet om een tandemsprong met een passagier te mogen doen. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KMVvL) ziet hierop toe.

Er worden (uiteraard uit veiligheidsoverwegingen) redelijk wat eisen gesteld aan de cursus, maar het is wel goed te doen. Je zal meerdere weken intensief in opleiding moeten om de sport onder de knie te krijgen. Als je 50 tot 100 hoogtevluchten hebt gemaakt dan wordt je als redelijk ervaren beschouwd. Het examen bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Alle informatie is te vinden op de website van het KEI.

De mooiste locaties om te paragliden

Als je dan eindelijk je brevet hebt dan kun je de wereld ontdekken op de manier zoals vogels dat doen. Europa heeft prachtige locaties waar je kunt paragliden. Als we afgaan op ervaringsdeskundigen dan is Zwitserland de mooiste plek om overheen te zweven. Het land heeft vele bergen en een schilderachtig landschap dat het beste tot zijn recht komt als je er zo vrij als een vogel tussendoor vliegt.

Er zijn echter nog veel andere mooie plekken op ons continent om te gaan paragliden. Je kunt eventueel een paragliding-reis boeken, waar je met andere sporters op reis gaat naar de mooiste bestemmingen. Een paragliding-reis boeken moet zeker in het verlengde van de ervaring op jouw bucketlist liggen, want wie weet raak je verslaafd aan het vrije gevoel wat deze tak van sport met zich meebrengt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!