Bucketlist

Nazaré: een speeltuin voor surfers met extreem veel lef

nazare surfen hoogste golven portugal

Nazaré is de heilige graal voor veel surfers. Het Portugese vissersdorpje is in de zomer heerlijk rustig, maar in de winter een spektakelshow. Je vind in Nazaré namelijk de meest extreme golven die je ooit hebt gezien. Voor surfers met bizarre skills en stalen ballen is dit de ultieme plek om hun kunsten te vertonen. Probeer maar eens rustig te blijven bij het zien van de beelden.

Nazaré: idyllisch vissersdorpje?

Nazaré is een gemeente in het Portugese district Leiria en ligt aan de Costa de Prata (Zilverkust). In de loop der tijd is dit schattige dorpje uitgegroeid tot een toeristische badplaats. Dit komt deels door het prachtige strand, de haven en de lekkere vis. Voor een groot deel komt het door de extreem golven van het wereldberoemde Praia do Norte.

Voor de kust van Nazaré ligt een enorm onderzees ravijn. Dit ravijn is maar liefst vijf kilometer diep en loopt tweehonderd kilometer de oceaan in. Normaal worden golven afgeremd door de afnemende diept, bij de kust van Nazaré is dit een ander verhaal. De golven krijgen de volledige vrije loop en de grote golven transformeren in watermuren die vergelijkbaar zijn met flatgebouwen in New York. Prachtig en angstaanjagend tegelijk.

nazare surfen surf hoogste golven

Tow Surfing Challenge

Van januari tot en met maart wordt hier de Tow Surfing Challenge gehouden. De twintig beste surfers, zowel mannen als vrouwen, verzamelen zich in Nazaré. De teams bestaan uit twee personen: een surfer en een sleper op een jetski. Zowel de surfer als de persoon op de jetski waagt zijn leven om records te breken. Met honderden toeschouwers, die zich verzamelen bij de vuurtoren van Praia do Norte, trotseren ze de hoogste golven ter wereld.

Nazaré is dan ook de plek waar verschillende Guinness World Records worden gebroken. Wat tof is aan de Tow Surfing Challenge, is dat er geen jury is. De surfers zelf stemmen na afloop van de waves op hun ‘golf van de dag’. Hierbij gaat het om de hoogte, maar ook om de manier waarop een surfer met de golf omgaat.

Ondanks het feit dat het hier gaat om de meest gevaarlijke en hoogste golven ter wereld, is er nog nooit iemand overleden tijdens een van de wedstrijden. Dit komt wellicht door het feit dat er altijd jetski’s aanwezig zijn en het om de allerbeste surfers ter wereld gaat. Voor minder ervaren surfers is het dan ook zwaar af te raden om hier te surfen. Tot die tijd raden we je wel aan om beelden van Nazaré te bekijken of een keertje naar het dorpje af te reizen.

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!