Nederland

Internationaal onderzoek: Nederland heeft de hoogste kwaliteit van leven

Nederland beste kwaliteit van leven

We wonen in het land met de hoogste kwaliteit van leven. Dat meldt website Numbeo, die uitgebreid onderzoek deed naar de kwaliteit van leven in een groot aantal landen. Nederland eindigde op de eerste plaats, ruim boven andere goed bekend staande landen zoals Denemarken en Zwitserland.

Kwaliteit van Leven Index 2023

De jaarlijkse ranglijst van Numbeo biedt, in hun eigen woorden “een schatting van de algehele kwaliteit van leven”. 84 landen werden met elkaar vergeleken. De Quality of Life-index houdt rekening met een groot aantal factoren, waaronder:

 • Hoe huizenprijzen zich verhouden tot salarissen.
 • Kosten van levensonderhoud.
 • Het zorgsysteem.
 • Verkeersintensiteit
 • Gemiddelde reistijd van het woon-werkverkeer.
 • Klimaat / Weer.Nederland beste kwaliteit van leven

Europese landen domineren de top van de ranglijst

Europese landen domineren de top van de ranglijst van dit jaar en bezetten acht van de top 10 positie. Denemarken en Zwitserland zitten Nederland op de hielen. Venezuela, Bangladesh en Nigeria bezetten de laatste posities van de lijst. Daarbij aangetekend dat het onderzoek plaatvond in 84 landen, van de 195 internationaal erkende staten.

Drie Nederlandse steden in de steden top 10

Interessant is verder dat Nederlandse steden het ook goed doen. Op Numbeo’s afzonderlijke stedenranglijst behaalden Den Haag en Eindhoven respectievelijk de plaatsen 1 en 2. Rotterdam haalde de 6de plaats en Amsterdam de 14de. Steden werden beoordeeld op dezelfde criteria als in het landenonderzoek. Zowel Den Haag als Eindhoven wisten in vrijwel alle categorieën boven het landelijk gemiddelde te scoren.

Nederland beste kwaliteit van leven

Nederland eerste op internationale ranglijst van kwaliteit van leven

Hoewel Nederland het over het algemeen wel vrij goed doet als het gaat om dit soort ranglijsten, komt het zelden voor dat we alle Scandinavische landen verslaan. Dit jaar wist Nederland echter te stijgen van de derde plaats in 2022 naar de eerste plaats in 2023.

Nederland behaalt een totaalscore van 196,7 punten en doet het vooral goed op het gebied van gemiddelde reistijd (7e plaats), koopkracht (8e plaats) en gezondheidszorg (10e plaats). Nederland slaagde er zelfs in om op alle factoren in de top 30 te eindigen, maar de slechtste score was – niet  echt verrassend – voor het weer (30e plaats).

Top 10 landen met de beste kwaliteit van leven

Volgens de ranglijst zijn dit de 10 landen over de hele wereld die de hoogste levenskwaliteit bieden:

 1. Nederland
 2. Denemarken
 3. Zwitserland
 4. Luxemburg
 5. Finland
 6. IJsland
 7. Oostenrijk
 8. Oman
 9. Australië
 10. Noorwegen

Ben je benieuwd naar de volledige lijst? Bekijk alle feiten en cijfers op de website van Numbeo.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!