Nederland

De Nederlandse Big 5 kun je op deze plekken spotten in de wilde natuur

nederlandse-big-five-5-veluwe

We kennen de grote ‘Big Five’ allemaal. De Big 5 bestaat uit de leeuw, buffel, neushoorn, luipaard en olifant en kun je op een verre Safari spotten. Een droom voor veel reizigers. Maar wist je dat er ook een Nederlandse Big Five te spotten is? Deze wilde dieren kun je in de Hollandse Veluwe vinden. Maar welke dieren horen bij deze Nederlandse big five? Reisleven zocht het voor je uit.

De originele Big 5

In Zuid-Afrika heb je de kans om de ‘echte’ Big Five te spotten. Hier vind je tropische dieren zoals de olifant, leeuw, luipaard, zwarte neushoorn en buffel gewoon in het wild. Hoe tof is dat? In de Nederlandse kun je ook een aantal hele bijzondere dieren spotten in het wild. Wij hebben deze 5 harige vrienden voor je op een rijtje gezet.

Een aantal van deze dieren zijn heel erg makkelijk te vinden. De Nederlandse Big 5 bestaat uit: Ree, Schotse Hooglander, Vos, Wild Zwijn en het Edelhert. Hieronder hebben we per dier op een rijtje gezet waar, wanneer en hoe je ze het beste kunt spotten. Dit alles is gewoon mogelijk in onze eigen Veluwe.

veluwe-nederlandse-big-five-5

Ree

De ree komt vaak voor maar is niet per se makkelijk te spotten. Ze verstoppen zich goed en met hun bruine vacht zijn ze lastig te zien. Ze lopen nauwelijks door de bossen dus je kunt ze het beste in een open gebied spotten, bijvoorbeeld een weiland, rond schemertijd.

Vos

Vossen staan bekend om hun sluwheid en zijn een van de weinige roofdieren in Nederland. Toch hoeven we niet bang te zijn voor vossen, ze focussen zich vooral op kleine prooidieren zoals konijnen en egels. Daarnaast kun je ze heel blij maken met bessen. Vossen zijn echte nachtdieren en spot je dus enkel en alleen tijdens schemer of nacht.

Schotse Hooglander

De tweede op het lijstje is de Schotse Hooglander. Deze dieren zijn groot en zien er gevaarlijk uit, echter doen ze geen vlieg kwaad. We raden je wel aan om deze dieren niet te knuffelen of te aaien, hier zijn ze niet op gesteld. Ze zullen je niet aanvallen, maar worden juist tam. De Schotse Hooglander wordt vaak ingezet als grazer om de heidevelden open te houden.

Wild Zwijnen

Wilde zwijnen zijn weer terug. Vele jaren waren er weinig wilde zwijnen over door het vele jagen. Om deze heerlijke dieren te spotten moet je vroeg uit de veren en op je tenen lopen. Ze vluchten bij ieder geluid. Je kunt ze wel makkelijk vinden door de sporen die ze achterlaten in de bossen en langs de weg.

Edelhert

Het edelhert is het grootste herfstachtige van Nederland. Het gewei alleen al weegt bijna 12kg. Ze zijn goot maar niet makkelijk om te vinden. Deze herten zijn erg schuw en daarom verstoppen ze zich vaak. Je hebt de meeste kans ’s ochtends vroeg, tegen schemer.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!