Europa

Déze Nederlandse stad is verkozen tot beste van Europa

nederlandse-stad-beste-van-europa
Kan je al raden welke stad het is geworden? unsplash

We mogen trots zijn, want een van onze steden is verkozen tot European City of the Year. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal” zegt de jury over over de winnaar van de titel. De prijs gaat onder andere over de indeling van een stad, de verschillende woningtypes en of de bewoners van de stad zich thuis voelen. Kun je al raden welke stad het is geworden?

De beste van Europa?

Na Rotterdam, die in 2014 won, is dit de tweede Nederlandse plaats die in de prijzen valt. Eerder wonnen ook al Berlijn, Antwerpen, Lissabon en Edinburgh. Dit keer is ons eigen Amersfoort de grote winnaar! Daarmee laat de stad andere kanshebbers Estepona (Spanje) en Exeter (Engeland) achter zich. De vier Britse juryleden (van de Academy of Urbanism, die bestaat uit architecten, wetenschappers en politici) bezochten de steden in september en oktober en besloten dat Amersfoort de beste stad van Europa is.

Wethouder Rutger Dijksterhuis is trots op de winst: ”We hebben zowel eeuwenoud als modern erfgoed. Daarnaast hebben we ongelooflijk veel inwoners die zich inzetten voor elkaar en voor hun stad of dorp. Terwijl Amersfoort al tientallen jaren flink groeit, blijft die sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

amersfoort-water-kerk

Amersfoort zorgt voor zijn burgers

De prijs laat zien dat Amersfoort er veel aan doet om het geluk van zijn burgers te bevorderen. Er worden maatregelen genomen om het autogebruik in te binden en er zijn betaalbare woningen beschikbaar. Een bijzondere prijs die de plaats zeker in de schijnwerpers zet. Weet je trouwens al welke Nederlandse stad is verkozen tot minst aantrekkelijke plaats om in te wonen?

Amersfoort is dan ook zeker een bezoek waard. Vanuit Utrecht is het slechts een halfuurtje met de auto of, beter nog omdat we minder auto’s willen, een kwartiertje met de trein. Bezoek de bijzondere historische locaties Koppelpoort en Muurhuizen of ga voor hedendaagse kunst bij kunsthal KAdE. Drink in de middag een Brownie Pretzel Choco bij het Barista Café en dineer bij Hete Kolen, een ongelooflijk goed vleesrestaurant. Wil je meer actie? Lees hier alles over de Harry Potter experience in deze leuke stad.

amersfoort-koppelpoort
De Koppelpoort in Amersfoort

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!