Nature

Waarom iedere avonturier 14 Peaks op Netflix moet kijken

14 peaks netflix klimmen nothing is impossible

Voor veel avonturiers is het beklimmen van een hoge berg een droom. De beroemde Italiaanse alpinist Reinhold Messner is een legende als het gaat om hoge bergen bereiken. Hij was de eerste die de top van de viertoon hoogste bergen ter wereld bereikte. Hij deed er zestien jaar over. Een andere klimmer deed dit in slechts 7 jaar. De Nepalees Nirmal Purja heeft maar een doel: al deze bergtoppen van 8000 meter hoogte beklimmen in maar zeven maanden tijd. Dit is de docu 14 Peaks: Nothing is impossible.

14 Peaks: een jongensboek over bergtoppen bereiken

Nirmal Purja besloot in 2019 dat het tijd was voor een nieuw doel. Het behalen van 14 toppen in 7 maanden. Iedereen noemt het onmogelijk, maar voor ‘Nims’ is dit alleen maar brandstof om te bewijzen dat het wel kan. Hij noemt het Project Possible.

Stuk voor stuk zijn het interessante en bijzondere toppen. Ze lijken in eerste instantie op elkaar, maar iedere top heeft z’n eigen uitdagingen. Van Annapurna, de bekende berg in thuisland Nepal, tot de Mount Everest. Er zitten zelfs bergen bij waar één op de drie klimmers komt te overlijden. Je moet stalen ballen hebben om dit soort uitdagingen aan te gaan.

14 peaks netflix

Nepalese klim held in Netflix film

In de film ontpopt Nims zicht tot een absolute held van Nepal. Het is ook zijn boodschap om dit voor zijn land te doen, niet voor zichzelf. Dit moet je wellicht een beetje met een korreltje zout nemen. De laatste berg beklimt de beste man zelfs met een vreselijke kater. Het lijkt hem soms iets te makkelijk af te gaan, zonder grote spoilers te verklappen.

Al met al is het een mooie docu die je als natuur/klimliefhebber zeker moet hebben gezien. Het is een verhaal over dromen, natuur en de sherpa’s (het Nepaleze volk) die hun respect willen voor hun bijzondere rol in de wereld van het bergbeklimmen. ‘If I can stay alive, I can do this,’ is wat Purje zelf zegt. Bekijk de trailer hieronder.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!