Nederland

De reden waarom je het noorderlicht binnenkort vaker zult zien in Nederland

noorderlicht nederland

Heb jij het noorderlicht afgelopen zondag- of maandagavond gemist? Wees dan niet getreurd. Volgens weermannen en onderzoekers is de kans namelijk groot dat je het poollicht in de toekomst steeds vaker gaat zien. Maar hoe komt dat precies en hoe kun je het noorderlicht het beste spotten? Reisleven zocht het voor je uit.

Noorderlicht in Nederland

Wij wisten in eerste instantie helemaal niet dat het mogelijk was om het noorderlicht in Nederland te spotten. Tot voor kort was alleen bekend dat je naar Finland of IJsland moest afreizen (geen straf btw) om dit natuurfenomeen te zien. Toch kun je het noorderlicht ook in Nederland spotten, dat is deze week gebleken.

Je kunt het noorderlicht zien als een lichtshow die de natuur mogelijk heeft gemaakt. De naam noorderlicht komt vanwege het feit dat je deze het beste in de buurt van de noordpool kan zien. Waar je de meeste kans hebt om het noorderlicht te zien hebben we in dit artikel voor je uitgelicht.

Steeds vaker noorderlicht te zien?

Het noorderlicht is best wel zeldzaam in Nederland. Je kunt het licht alleen zien tijdens een periode van maximale zonne-activiteit. Volgens het KNMI zou dit eens per elf jaar gebeuren maar is het dan zelfs zeldzaam om in Nederland te spotten. Het moet namelijk, naar de maximale zonne-activiteit, ook erg donker en onbewolkt zijn. De sterren moeten dus goed staan om het maar zo te zeggen. Eind maart en eind september zijn de grootste kansen op noorderlicht.

De zonne-activiteit is nog een aantal dagen hoog en er is dus nog steeds kans op noorderlicht in Nederland. De afgelopen dagen hadden we extreem veel geluk met het zien van het noorderlicht. Maar wanneer zijn er weer kansen? De maximale zonne-activiteit is volgend jaar op een piek. Volgens verschillende onderzoekers zal 2024 dan ook het jaar van het noorderlicht in Nederland worden. Extra tip bij kans op noorderlicht: ga ver buiten de stad. In de stad is er namelijk teveel lichtvervuiling.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!