Experiences

Noorderlicht zien: wanneer en waar heb je de meeste kans?

reisleven noorderlicht

Het Noorderlicht meemaken staat voor veel mensen hoog op de bucketlist. Maar wat is het Noorderlicht precies? En voor: wat, waar, wanneer, hoe? Wij zetten in dit artikel alles wat je moet weten over het Noorderlicht op een rijtje. Zodat je eindelijk die magische trip kunt gaan boeken.

Wat is het Noorderlicht?

We hebben allemaal wel eens de prachtige foto’s van het Noorderlicht voorbij zien komen. De magische kleuren die er voor zorgen dat de lucht er magisch uitziet. Het noorderlicht wordt ook wel eens aurora borealis of poollicht genoemd, maar dat terzijde. Dit soort licht kan op hoge geografische breedtes bij extreme duisternis worden waargenomen. Dit is ook de reden dat de donkere dagen in het noorden van Europa bekend staan als de hotspot als gaat om het Noorderlicht.

Het fenomeen wordt veroorzaakt door deeltjes die door de zon in het heelal worden geslingerd. Deze deeltjes worden bij de aarde afgebogen en dringen de atmosfeer binnen, bij zowel de noord als zuidpool. Dit zorgt voor een energie die vrijkomt en daarbij het prachtige noorderlicht creëert. Dit veroorzaakt rode en groene kleuren en bijzondere vormen.

Op welke plekken kun je het noorderlicht zien?

Dit is vrij makkelijk: ten noorden van de Poolcirkel. Dit zijn plekken als (Fins) Lapland, Noorwegen, Rusland, Canada, Zweden en natuurlijk IJsland. IJsland is het bekendst als het gaat om het noorderlicht. Veel reizen gaan dan ook die kant op met als grote doel dit mysterieuze licht bewonderen. Een reis naar IJsland is dan ook magisch als je gek bent op bijzondere natuurverschijnselen.

Wanneer kun je het noorderlicht bewonderen?

Je weet nu waar je moet zijn. Maar wanneer heb je de meeste kans om het noorderlicht te zien? Het Noorderlicht is het beste te zien op de koude en heldere winteravonden. De eisen? Het moet donker zijn tussen 18.00 en 01.00, dan zijn de lichten het best zichtbaar. De late herfst, winter en vroege lente zijn dus de beste momenten om het Noorderlicht te aanschouwen. Als je 21 september t/m 21 maart aanhoudt heb je dus altijd kans op dit wonder.

Wat je echter ook mee moet nemen is de helderheid. In december is het meestal vrij droog en begint dan ook de beste periode als het gaat om het zien van het Noorderlicht. In de late herfst regent het een stuk vaker en heb je dus meer kans op minder zicht. Als je de meeste kans wilt maken om het licht te zien kun je uitgaan van december t/m eind februari. Garantie heb je natuurlijk nooit, maar statistisch gezien is dit de beste tijd.

Staat het Noorderlicht ook op jouw bucketlist of heb je het al meegemaakt? Laat het ons weten in de comments. Hieronder een aantal foto’s van dit natuurfenomeen:

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!