Reisverhalen

Prachtige beelden: oma van 80 schaatst dagelijks op het Baikalmeer

baikalmeer schaatsen rusland

Schaatsen is een oerhollandse traditie. We leveren de beste schaatsers tijdens kampioenschappen, hopen ieder jaar weer op een elfstedentocht en zijn dolblij als het natuurijs weer bevroren is. Maar wij zijn natuurlijk niet het enige land met deze eeuwenoude traditie. Ook in Rusland zijn ze dol op deze sport. Dit is bewezen door Lyubov Morekhodova. Deze 80 jarige dame schaatst namelijk al sinds haar achtste dagelijks op het Baikalmeer.

Schaatsen op het Baikalmeer

Deze 80-jarige grootmoeder noemen ze ook wel de Babushka van de Baikal: de oma van Baikal. Ze heeft een rijke geschiedenis als het gaat om schaatsen. Ze begon met schaatsen op de ijzers van haar vader vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze schaatsen werden door de familie zelf gemaakt, ze waren namelijk toentertijd nog nergens te koop.

Op de schaatsen ging Lyubov richting school. Van noodzaak (het was sneller dan lopen) werd het al snel een hobby en liefhebberij. Deze hobby heeft haar dus al bijna 80 jaar in haar greep en ze is niet van plan om te stoppen.

grootmoeder baikalmeer schaatsen

Schaatsverhalen

Van een leien dakje ging het niet altijd. Ze zakte zelfs wel eens door het ijs en lag in het ijskoude water. Dit wist ze te overleven omdat ze met twee vriendinnetjes was die haar wisten te redden. Ze rende naar huis met haar bevroren kleren.

Ook op haar tachtigste geniet ze nog met volle teugen van het schaatsen. Dit doet ze samen met haar trouwe viervoeter. Bekijk de hartverwarmende beelden van de Siberian Times hieronder:

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!