Europa

Deze 3 onbekendere bergketens in Europa verdienen een bezoekje

onbekendere-bergen-bergketen-europa
Een prachtige zonsondergang in de Dinarische Alpen, Montenegro

Ben jij een berggeit en houd je, net als wij, ontzettend van het outdoor-leven? Dan hebben we hier drie nog vrij onontdekte bergketens in Europa voor je. Natuurlijk zijn de Alpen geweldig – je kijkt je ogen uit in de Dolomieten, fotografeert de top van de Matterhorn of klimt naar de top van de Mont Blanc – maar vandaag focussen we ons op de wat minder populaire berggebieden. Hikers opgelet!

Onbekendere bergketens voor jou alleen

Van de zomer weer hiken in de Oostenrijkse bergen? Heerlijk! Je moet het alleen niet erg vinden dat je de weidse uitzichten moet delen met een hele hoop andere wandelaars. Soms kan dit de magie van een bestemming een beetje wegnemen, vooral in de zomermaanden als veel mensen op reis gaan.

Gelukkig heeft Europa nog veel meer bergketens en zijn er een aantal locaties waar je uren kunt lopen zonder andere wandelaars tegen te komen. Let op: in deze gebieden zijn wandelfaciliteiten niet altijd zoals in de Alpen. Zorg dus altijd voor een goede voorbereiding – water, eten, gps – en laat van te voren aan iemand waar je naartoe gaat en wat je plan is.

hoge-tatra-bergketen
Tussen de bergen in de Hoge Tatra

1. De Hoge Tatra

De Hoge Tatra is onderdeel van de Karpaten, een gigantische bergketen die meerdere landen doorkruist. De keten ligt in een soort halve cirkel verspreid over Servië, Oekraïne, Roemenië, Slowakije en Polen en in de laatste twee bevindt zich de Hoge Tatra. De Poolse kant van de Tatra, bij de bekende plaats Zakopane, is erg geliefd bij Polen en kan dan ook behoorlijk druk zijn. Niet gek, want hier ligt maar 1/5 van de Tatra.

Zodra je echter de Slowaakse grens oversteekt kom je geen kip meer tegen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor fantastische wandelingen, bijvoorbeeld die vanaf Záchytné parkovisko pri Podbanskom (oh, Slowaaks…) naar de Poolse grens. Een smal pad voert je door het bergdal, langs een watertje, omgeven door toppen, naar de grens die op een bergrug ligt. Een wandeling van zeven uur, waar wij begin september geen enkeling zijn tegengekomen. Bizar! En die uitzichten…

rysy-piek-herfst-hoge-tatra-bergketen
De Rysy-piek op de Pools-Slowaakse grens

2. De Dinarische Alpen

Van Slowakije reizen we naar de Westelijke Balkan, waar de Dinarische Alpen liggen: een karst en kalkstenen bergketen langs de Adriatische kust, door Kroatië, Bosnië, Montenegro en Albanië. In al deze landen is het goed vertoeven door het heerlijke klimaat en het goedkope leven, dus kies een bestemming en ga op pad!

Ben je bijvoorbeeld in Bosnië, waar toerisme nog in de kinderschoenen staat? Kies dan voor een van de hikes in Blidinje Nature Park, naar de natuurlijk gevormde Hajduk Gate. Ook hier kwamen wij geen enkele andere persoon tegen. Of loop de Balkan Trail, een adembenemende 7-daagse tocht door Montenegro, Kosovo en Albanië. Hier zul je wel wat meer mensen tegenkomen.

bosnie-wandelen-bergketen-gate
De Hajduk Gate is een prachtig natuurlijk fenomeen in Bosnië

3. Picos de Europa

Door naar het noorden van Spanje, waar we de bergketen Picos de Europa (letterlijk ‘Pieken van Europa’) vinden. Het is onderdeel van het Cantabrisch gebergte van ongeveer 300 kilometer lang. De hoogste bergtop Torre de Cerredo ligt in het centrale massief van Picos en is een leuke 2648 meter hoog. Net als in de Hoge Tatra zou je hier bruine beren tegen kunnen komen!

Je kunt hier fantastisch wandelen (bijvoorbeeld het bekendere, maar unieke Ruta del Cares) om met eigen ogen de apart gevormde kalksteenpiek Naranjo de Bulnes te zien. Maar voor degenen onder ons die geen claustrofobie hebben zijn er ook enorme grottenstelsels te ontdekken, tot -1590 meter diepte. Het best pak je het vliegtuig naar Bilbao om vanuit daar de bergketen in te rijden.

picos-de-europa-bergketen
De bizarre Naranjo de Bulnes in Picos de Europa

Op zoek naar meer reisinspiratie voor deze maand? Check dan de leukste Europese bestemmingen in juli!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!