Reisnieuws

Legendarische Oriënt Express trein gaat weer rijden

oriënt-express

Tussen 1883 en 1977 vervoerde de Oriënt Express mensen van Parijs naar Istanbul. Het was een treinreis voor de elite. Als je in die tijd geld had dan kon je een kaartje kopen voor een luxueuze rit, dat in de loop der jaren wereldberoemd is geworden. Vanaf volgend jaar kun je jezelf onderdompelen in nostalgie, want de Oriënt Express gaat weer rijden!

Oriënt Express

De Oriënt Express is wereldberoemd geworden door het boek Moord in de Oriënt Express van Agatha Christie. In dit noir-verhaal wordt een passagier vermoord, waarna de doorgewinterde detective Hercule Poirot de zaak op moet lossen. De treinreis spreekt tot de verbeelding. Dat komt mede door de art deco stijl in de wagons. Als we terug in de tijd konden zien we pijprokende mannen in maatpakken, die de krant lezen op banken die worden gesierd door vakkundig houtsnijwerk.

De Oriënt Express stopte in 1977 met het vervoeren van passagiers. Michael Jackson heeft de trein nog heel even gebruikt tijdens zijn tour door Europa, maar daarna werden de wagons in de open lucht gerangeerd, om daarna vergeten te worden. Niemand wist waar de zeventien wagons waren gestald, totdat onderzoeker Arthur Metal in 2015 op zoek ging naar de legendarische treinstellen. Dankzij een tip op YouTube wist hij ze te lokaliseren.

Renovatie van de wagons

De oorspronkelijke Oriënt Express stond in Polen. Daar hebben ze decennia gestaan tot Metal ze had gevonden. Na een lang en moeizaam onderhandelingstraject heeft de eigenaar van de beroemde treinstellen ze verkocht aan de vernieuwde Oriënt Express. Ze werden alle zeventien in 2018 terug naar Frankrijk gebracht, waarna er al snel werd begonnen met de renovatie. De Franse architect Maxime d’Angeac mocht met de treinstellen aan de slag.

De treinstellen zijn tussen 1920 en 1930 gemaakt en ademen de architectuur uit die tijd. De luxe slaapruimtes, de originele loungeruimtes en de slaapvertrekken worden zoveel mogelijk intact gehouden. Vanaf volgend jaar is het mogelijk om in de sfeer van 100 jaar terug een cocktail te drinken in het restaurant van deze legendarische trein. Als je een detectiveroman van Agatha Christie in je koffer stopt dan kan de reis niet meer stuk.

Treinreis in art deco

De eerste wagons van de vernieuwde Oriënt Express zullen naar verwachting begin 2024 worden opgeleverd. De eerste passagiers zullen dan aan boord mogen van een trein met een rijke geschiedenis. Stel je voor dat je in dezelfde wagon verblijft als Mata Hari, of Josephine Baker. Als de wagons konden praten dan zouden ze verhalen vertellen over de Maharadja van Coo Behar, die de trein gebruikte voor zijn zakenreizen.

Bekijk de besneeuwde bergtoppen vanuit een historische wagon, of drink een cocktail aan de bar. Als alles volgens plan verloopt dan is dit mogelijk vanaf begin volgend jaar. Met een beetje geluk is de trein operationeel voordat de Olympische Spelen in Parijs begint. Als je nieuwsgierig bent geworden dan kun je een blik werpen op de digitale ontwerpen van Maxime d’Angeac. Check de website.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door R. (@rem1510)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!