Reistips

Droomleven realiseren: zoveel moet je sparen om op je 55e met pensioen te gaan

Pensioen met 55

Wil je niet tot je 65ste – of nog langer – wachten tot je met pensioen gaat? En wil je eerder stoppen met werken, zodat je meer tijd hebt om je droomreizen te maken? We zochten voor je uit hoeveel geld je nodig hebt, als je met je 55ste met pensioen wilt gaan.

Pensioensparen, begin er zo vroeg mogelijk mee

Om te beginnen: het is nooit te vroeg om te starten met pensioensparen, zeker niet als je eerder met pensioen wilt. Op je 20ste of 30ste lijkt je pensioen natuurlijk nog ver weg, maar hoe eerder je begint hoe beter. Om de simpele reden dat je dan gewoon meer tijd hebt om je pensioenkapitaal op te bouwen.

Hoeveel moet je sparen voor een pensioen met 55?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoeveel geld moet je sparen om met 55 jaar met pensioen te gaan? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar er is wel een algemene vuistregel voor: neem je huidige salaris en vermenigvuldig het met 10. Hou er rekening mee dat dit slechts een startpunt is – er zijn er veel andere factoren waarmee je rekening moet houden.

We geven een rekenvoorbeeld: als je € 50.000 per jaar verdient, geeft de formule aan dat je dus € 500.000 moet sparen om met pensioen te gaan. De formule gaat ervan uit dat dit genoeg moet zijn om zeker 20 jaar van te leven.

Pensioen met 55

Onderzoek wat je nodig hebt voor jouw levensstijl

Als we de formule gebruiken, betekent dit dat je moet leven van € 25.000 per jaar. Bedenk voor jezelf of dat voor jou genoeg is. Vergeet niet dat je in Nederland naast je pensioen ook recht hebt op AOW.

De formule moet je zijn als een basis; onderzoek vervolgens wat het je zou kosten, om de reis- en levensstijl te leven die je na je pensionering wilt ervaren.

Pensioen met 55

Wil je nog eerder met pensioen gaan?

Wil je nog eerder met pensioen gaan? Dan is misschien de F.I.R.E. benadering wat voor jou. Het staat voor Financial Independence Retire Early. Het principe van F.I.R.E. zeer kort samengevat: het uitgangspunt is de kosten drastisch te verlagen en te leven van 25-50 procent van je inkomen. Het extra geld dat je overhoudt, beleg je in fondsen met lage kosten, zoals indexfondsen.

Pensioen met 55

Geniet eerder van je droomreizen

Als belangrijkste reden om met vervroegd met pensioen te gaan, wordt vrijwel altijd meer financiële vrijheid genoemd. Daar valt ook de vrijheid om meer te reizen onder. Je kunt dan in ieder geval altijd buiten het hoogseizoen reizen. Het zou natuurlijk mooi zijn als je daar eerder van kunt genieten dan op je 65ste – de gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland. Begin vandaag nog met het realiseren van je pensioenspaarplannen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!