Nature

Op vakantie? Zo blijven jouw planten in leven zonder water

planten-overleven-vakantie

Nog een paar dagen en dan ga je eindelijk op vakantie. Het aftellen is begonnen! Een beetje jammer dat de rest van Nederland ook op vakantie is en je niemand kon strikken als plantenoppas. Scheelt je overigens wel weer een fles wijn kopen als bedankje voor de buurvrouw, maar toch zonde je plantjes in huis. No worries, wij hebben een paar overlevingstips voor je. Zo kun je toch weer in een groen huis terugkomen. 

Planten survivaltips tijdens de vakantie

Al het groen in je huis wil je natuurlijk het liefst zo levendig mogelijk houden. Hoe vervelend is het als je thuiskomt van een heerlijke vakantie, helemaal opgeleefd en wel, en je groene vrienden liggen uitgedroogd op de grond?

Wij hebben 7 tips voor jou waarbij je zorgeloos op vakantie kan gaan en je planten het kunnen overleven zonder water. Of naja, misschien hebben we een klein beetje gesmokkeld. Bij de laatste tip kun je er namelijk met een bewateringssysteem voor zorgen dat ook jouw plantjes hun cocktail deze zomer krijgen.

planten-vensterbank

1. Geen voeding

Zou je misschien niet verwachten dat deze tip, maar extra voeding zorg er juist voor dat je planten actiever worden om te gaan groeien. Dat kost die groene rakkers veel meer energie en daarom hebben ze dus ook meer water nodig om te overleven.

Geef je normaal altijd extra voeding aan jouw planten? Dan kun je hier beter mee stoppen een weekje voordat je op reis gaat. Zo beperk je de kans dat je ze uitgedroogd terug ziet na de vakantie.

2. Water voor vertrek

Klinkt natuurlijk best logisch, maar we kunnen best begrijpen dat je tijdens het koffer inpakken en alle reisstress eromheen niet denkt aan je plantjes water geven. Maak een to do lijstje van tevoren en vergeet daar niet op te zetten dat je vlak voor vertrek je stekje nog water moet geven.

Je kunt het beste de plantjes even onder de kraan zetten, zodat de grond goed doordrenkt is. Pas wel op dat er geen water onderin de pot blijft staan. Dan gaan de wortels namelijk rotten en kan je alsnog afscheiden nemen van je geliefde groene huisgenoten.

via GIPHY

3. Verminder het licht

Planten hebben minder water nodig als ze niet veel licht krijgen. Dat scheelt als je toch een paar dagen niet thuis bent en waarschijnlijk alle lichten toch al hebt uitstaan om stroom te besparen.

Nu moet je niet gelijk al je planten in een donkere kelder gaan zetten want van weinig licht worden ze ook heel ongelukkig. Zet ze bijvoorbeeld een paar meter van het raam vandaan of doe de gordijnen dicht als deze normaal openstaan.

4. Luchtvochtigheid regelen

Weleens gekeken hoe het staat met de luchtvochtigheid in je huis? Je kan hiervoor een hygrometer aanschaffen. Deze geeft de waarde in je huis haan. Wanneer deze flink afwijken van de normale waardes, kun je erover nadenken om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Vooral de tropische varianten groeien hierdoor beter. Bij een lage luchtvochtigheid verliezen planten namelijk meer vocht dan ze opnemen. Dit kan voor bruine bladeren en uitgedroogde bladeren zorgen. En dat is natuurlijk niet wat we willen.

5. Weg met dode blaadjes

Knip de dode of verkleurde blaadjes netjes van tevoren af. Naast het feit dat het niet heel mooi staat, kost het je groene vriend ook heel wat extra energie. En net zoals jij moet ie dat nou juist besparen op de welverdiende vakantiedagen.

Als je ze van tevoren verwijderd is de kans groter dat ze na je vakantie levendiger terugkomen dan ze je ooit hebt gezien. Net of ze zelf even lekker eropuit zijn geweest.

6. Lekker knus bij elkaar

Iedereen heeft liefde nodig, zo ook de het groen in huis. Als ze lekker dicht bij elkaar staan voelen ze zich minder eenzaam. Dat is niet omdat ze zich zo eenzaam voelen zonder jou, maar omdat ze met z’n allen zorgen voor een eigen miniklimaat met een hogere luchtvochtigheid.

Echt gevoel hebben planten helaas niet. Maar wist je dat uit onderzoek van Trends in plant Science is gebleken dat planten best slim zijn en zelfs dingen kunnen waarnemen. Ze merken het bijvoorbeeld als er een beestje op hun blad zit. Toch het gevoel dat jij wel een sterke connectie met je planten hebt en dat ze jouw liefde bij afwezigheid nodig hebben? Je mooiste foto van jezelf naast een plant neerzetten, kan natuurlijk nooit kwaad.

planten-bij-elkaar

7. Eigen bewateringssysteem maken

Ben je toch van mening dat de je plantjes tijdens jouw vakantie moeten drinken, dan is de laatste tip gemaakt voor jou. Lodewijk Hoekstra die we kennen van Eigen Huis en Tuin legt het uit tijdens een filmpje van zijn eigen YouTube kanaal 247Green.

We kunnen het namelijk best begrijpen dat je het een beetje zielig vindt voor je kroost als hij lang geen water heeft gehad. Voordeel met dit bewateringssysteem is dat je niet veel spullen nodig hebt om het voor elkaar te krijgen. Slechts een gieter en een leeg plastic flesje.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!