Reistips

Tiny House kopen? Alle regels en kosten op een rijtje

tiny-house-kopen-regels

Wie denkt er vandaag de dag niet aan een Tiny House. Nu het vrijwel onmogelijk is voor veel mensen om een huis te vinden, laat staan te kopen, lijkt een Tiny House een goede oplossing. Je hebt niet veel ruimte nodig, dus een lager kostenplaatje. Je hebt verder zelf de nodige invloed in hoe het er uit komt te zien. En als je het goed aanpakt  kun je het ook vrijwel zelfvoorzienend maken. Wie wil dat nu niet.

Hoe zit het met de regelgeving voor een Tiny House

Tja en daar begint het zoekverhaal naar hoe je een Tiny House kunt bouwen. De plek moet je natuurlijk eerst vinden want je kunt niet zomaar overal een Tiny House bouwen. Zit je vast aan afmetingen? Moet het verplaatsbaar zijn? Allemaal vragen die bij je opkomen en waar kun je deze informatie allemaal vinden. Wij zochten het voor je uit.

Op RTL Nieuws zagen we een onderzoek staan van 1 van de eerste pioniers van een Tiny House. Zij wilde graag in een Tiny House wonen maar kwam er achter dat er nogal wat haken en ogen aan zitten. Een huis in Nederland moet namelijk minstens 11 vierkante meter zijn met een breedte van minimaal 3 meter. Het mag maximaal een vloeroppervlak hebben van 50 vierkante meter.. En je hebt te maken met ventilatie eisen, de verplichte ventilatiesleuven, wat zorgt voor voldoende ontluchting.

Moet een Tiny House verplaatsbaar zijn

Dat hoeft niet.Je hebt namelijk 2 soorten Tiny Houses: de verplaatsbare en de niet verplaatsbare. Verplaatsbare kunnen vaak terecht op braakliggende stukken grond, maar zijn dus ook voor tijdelijke bewoning op die plek. Niet verplaatsbare worden gewoon gebouwd op een vaste fundering en dan gaat het dus om vaste bewoning. Maar daar zitten weer de nodige addertjes onder het gras.

tiny house op wielen

Wat zijn de regels om te bouwen

Je kunt alleen bouwen op eigen terrein die een woon- en bouwbestemming hebben en dus in het bestemmingplan van een gemeente staan. En daar moet je een vergunning voor vragen. Dit is een vergunning waarin wordt gekeken of het voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit. Als je wilt bouwen op gemeentegrond kun je alleen bouwen met een vergunning voor tijdelijke bewoning en die is meestal maar voor hoogstens 10 jaar. Op de site van Pas BV, vind je veel antwoorden op alle vragen. Deze is er eigenlijk voor de gemeentes maar er staat een link in voor particulieren met veel informatie.

Hoe staan de gemeentes erin

Je hebt natuurlijk te maken met een gemeente en veel gemeentes zijn nog niet echt bezig met Tiny Houses en vinden het nogal lastig hoe hier mee om te gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat gemeentes gewoon kunnen toestaan dat er kleine huizen worden gebouwd maar veel gemeentes zijn hier nog niet zo zeker van. Er zijn wel wat projecten waar men kan inschrijven maar die zitten snel vol. De gemeentes Alkmaar, Den Helder, Almere en Apeldoorn staan wel open voor experimenten op het gebied van een Tiny House.

Het financiële plaatje voor het bouwen van een Tiny House

Het is natuurlijk veel goedkoper om een Tiny House te bouwen dan een “gewoon” huis. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven waar je terecht kunt. Maar als je handig bent en het zelf kunt doen bespaar je zo de helft. Dat is natuurlijk gerekend buiten de grond die je waarschijnlijk moet betalen. En hou er rekening mee dat de meeste banken niet snel een hypotheek geven voor een afwijkend huis. De Triodos bank staat hier wel voor open. En dat geldt dan alleen voor “vaste” huisjes. Als ze op een trailer staan moet je het financieel toch anders oplossen.

En dan nog wat sites voor informatie als je er voor wilt gaan

Tiny House Nederland – Dit is een site van een stichting die alles deelt wat je wilt weten, vanaf eerst even ideeën opdoen, uitleg over de regelgeving en waar je terecht kunt voor het bouwen of hoe je zelf kunt bouwen.

Tiny Findy – hier vind je kant an klare Tiny Houses en gespecialiseerde bedrijven die ze voor je kunnen bouwen

Tiny House Academy – Hier kun je cursussen doen om zelf je ontwerp te maken voor een Tiny House

En dan is er nog het boek: Bouw je eigen Tiny House. Die door Tiny House Nederland wordt aangeraden. Genoeg informatie hopen wij dus om je weer verder te verdiepen in wat er allemaal bij komt kijken voor je aan een Tiny House begint.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!