Reisverhalen

Slovenië reisverhaal: outdoor in de ongerepte natuur

slovenië-uitzicht-vallei-wolken

Afgelopen week was ik in Slovenië: een land twee keer zo klein als Nederland, maar tien keer zo divers. Het grenst aan Italië en Oostenrijk in het westen en noorden, en aan Kroatië en Hongarije in het oosten en zuiden. Slovenië heeft het dan ook allemaal: ruige bergen, glooiende beboste heuvels, schattige dorpjes. Een geweldige bestemming voor outdooractiviteiten. Ik neem je mee!

Op reis in fantastisch Slovenië

Als ik om half 9 ’s ochtends aankom op het vliegveld van Ljubljana (een van de kleinste hoofdsteden van Europa: slechts 285.000 inwoners!) kijk ik m’n ogen uit. Vanaf hier zijn de bergtoppen in het noorden, en de heuvels in het zuiden al mooi te zien en ik voel de vertrouwde kriebels in mijn buik: tijd om dit prachtige land te gaan ontdekken!

Slovenië is, ondanks zijn ligging naast vakantiegrootmachten Italië en Oostenrijk nog vrij onbekend bij het grote publiek. Althans, bepaalde delen van het land. Mensen kennen vooral (het meer van) Bled: een prachtig stadje met een meer en een eilandje met een kerkje en een paar huizen. Iedereen die er geweest is weet dat dit een bezoekje waard is, maar deze plek moet je wel delen met honderden andere toeristen. Grappig, want als je even verder rijdt vind je nog veel mooiere plekken – voor jou alleen.

slovenië-uitzicht-heuvels-wijngaard

Hiken in Triglav nationaal park

Voor de hikers onder ons: Triglav nationaal park is een absolute must. Hier vind je de Julische Alpen, met toppen tot 2864 meter. Het is precies Oostenrijk, maar dan veel rustiger en ook nog eens een stukje goedkoper. Wandelen is hier geweldig: met uitzicht op de ruige toppen loop je door groene almen, langs kabbelende beekjes en watervallen.

Dit nationaal park is waarschijnlijk een van de bekendere plekken van Slovenië, en wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Bled. Maar wacht nog even voordat je doorreist naar Kroatië of Italië: in Slovenië is nog zoveel meer te doen! Ik reisde naar het oosten van het land, naar park Kozjanski en werd meer en meer verliefd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Reisleven (@reisleven)

De glooiende heuvels van Kozjanski

Op weg naar het park gaan de bergtoppen langzaamaan over in groene heuvels. Het regent veel in Slovenië, maar daar krijg je een hoop voor terug: er is zo ontzettend veel kleur. Zelfs op grijze dagen ziet het er prachtig uit. De weg slingert door boomgaarden en vanuit de auto probeer ik foto’s te nemen. Zonder succes, natuurlijk. Ik besluit om mijn telefoon weg te leggen en gewoon te genieten.

Aangekomen in het park huur ik een fiets, en rijd ik door het dorp Olimje (winnaar van ‘mooiste dorp in Europa’ in 2009!) omhoog naar restaurant Jelenov Greben: hier kan je herten voeren, genieten van het prachtige uitzicht of gewoon heel lekker eten. Op de terugweg (bergaf, geweldig) neem ik een omweg en fiets ik langs een glooiend golfveld. Wat een start van de vakantie.

kozjenski-park-fiets

Kajakken en suppen op de Krka

De volgende dag reis ik door naar het stadje Novo Mesto, waar de rivier Krka prachtig doorheen slingert. Op de Krka is het op een warme dag goed vertoeven, want je kan er heerlijk kajakken en suppen. Als ik er ben regent het, maar dat is absoluut niet erg. Het draagt zelfs bij aan de kajak-beleving, als ik in de stilte en lichte mist mijn gids van Green Adventures volg.

Hij noemt de rivier ‘de Amazone van Slovenië’ en inderdaad: we varen door dichte begroeiing en het is af en toe goed sturen om boomstronken en uitstekende takken te ontwijken. We varen zelfs van een kleine waterval af! Ook suppen is hier heerlijk. De rustige stroming voert je mee langs kleine houten hutjes en onder vervallen bruggen door.

kajakken-krka-slovenië

Mountainbiken in the Secret Forest

Na een heerlijke nachtrust in het kasteel van Otočec (wat een plek) vertrek ik naar het zuidoosten van Slovenië, naar het dorp Kočevje. De weg ernaar toe is geweldig – ik rijd dwars door de heuvels met dichte bossen naar mijn bestemming. Onderweg spot ik wilde paarden en zoek ik naar de bruine beer, die hier in grote getale voorkomt. Ik laat me vertellen dat hier nauwelijks toeristen komen, dus ik heb het rijk voor me alleen.

De zon schijnt en er staat, zoals zo vaak in Slovenië, geen zuchtje wind. Daar kan Nederland nog wat van leren! Vandaag ga ik voor het eerst in mijn leven mountainbiken en terwijl mijn bestuurder met ongelooflijke snelheid de berg op scheurt met onze mountainbikes achterin, voel ik toch wat kriebels. Die verdwijnen als sneeuw voor de warme Sloveense zon als we de berg af racen, over smalle paadjes vanaf waar de uitzichten over de vallei overweldigend zijn. Mag ik hier blijven?

slovenië-bos-mountainbiken

Ik bleef vier dagen in Slovenië, maar je kunt je er makkelijk een maand vermaken. Hij staat inmiddels op je bucketlist, toch? Een andere prachtplek voor outdoorliefhebbers is Madeira!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!