Reistips

Op deze 4 Nederlandse stranden vind je nog rust en stilte

rustige-nederlandse-stranden
Kilometers zandstrand bij Julianadorp Foto: Unsplash

Een dagje mensen kijken op het strand in Zandvoort is heerlijk, maar een relaxte stranddag zonder drukte om je heen is minstens zo fijn. Geen moeite hoeven doen om een plekje te vinden voor je handdoek en luisteren naar de golven in plaats van naar andere mensen: perfect. Waar je dit het best kunt doen? Check ons lijstje met 4 Nederlandse stranden waar je nog heerlijk tot rust kunt komen. 

Een relaxte stranddag in Nederland

Ahh, de zon schijnt, op naar het strand! Handdoekje neerleggen, boek erbij pakken en… zucht – een bal op je hoofd, jengelende kinderen, zand in je ogen van voorbij sloffende mensen. Het zit niet altijd mee als je het strand deelt met honderden andere zonaanbidders.

Zie jij die drukte om je heen als een must op je stranddag? Op naar Zandvoort, Bergen aan Zee of Scheveningen dan. Wil je juist eens ontsnappen aan te veel mensen om je heen? Wij vonden een paar toffe Nederlandse plekjes waar wél in alle rust je boek kunt lezen.

strand-meeuwen-mensen
Waar mensen zijn, zijn meeuwen… (bron: unsplash)

1. De Pettemerduinen

Bovenin Noord-Holland, tussen Petten en het drukbezochte Callantsoog liggen de Pettemerduinen. Wandel vanuit Petten over het strand of door de duinen via Het Korfwater naar het noorden. De wandeling door de duinen is het leukst; het is een halfuurtje door een prachtig gebied naar de strandopgang. Ook vanuit Sint Maartenszee kun je hier komen.

Laat je vooral niet afschrikken door de kerncentrale die voor je opduikt als je door de duinen loopt – die verdwijnt weer achter de duinen zodra je het strand op gaat. Omdat de Pettemerduinen alleen te voet of (deels) met de fiets bereikbaar zijn is deze plek bijna helemaal voor jou alleen. Hetzelfde geldt overigens voor Schoorl aan Zee.

petten-strand-duinen-helmgras
Heerlijk (in je eentje) uitwaaien bij Petten (bron: unsplash)

2. Aloha Beach

Zijn we op Hawaï beland?! Nee, Aloha Beach vinden we gewoon in ons eigen Zeeland. Eigenlijk is het de naam van een strandtent maar de stranden hier omheen zijn geweldig. Met 24 kilometer zand is er voor iedere rustzoeker een plekje voor zijn handdoek te vinden, mits je het niet erg vindt om een stukje te lopen. Het strand bij de beach bar is wel wat drukker.

Het gebied ten noorden van Oostkapelle is uitstekend voor een lange duinwandeling voordat je het strand opstapt. Parkeer je auto in Domburg en wandel naar het noorden als je echt een eind wilt lopen. Goed om te weten: het strand ten westen van Aloha Beach is een naaktstrand. Voor de liefhebbers.

aloha-beach-strand-zeeland-zonsondergang
Aloha Beach bij zonsondergang (bron: alohabeach)

3. De Hors

Wil je van je stranddag echt een uitje maken? Neem dan de veerboot vanaf Den Helder naar Texel en wandel vanaf de boot naar links. Daar vind je natuurgebied en strand De Hors. Het gebied is vrij toegankelijk, met uitzondering van plekken waar vogels broeden.

De Hors is een bijzonder gebied waar de natuur vrij zijn gang kan gaan: de zee werpt het zand regelmatig op waardoor hier een soort mini-duintjes ontstaan, waar vervolgens helmgras in groeit. De enige plek op Texel waar nieuwe duinen ontstaan! Bovendien kom je hier vaak slechts een enkeling tegen. Relaxen ten top.

de-hors-strand-texel-duinen
Nieuw ontstane duinen op Texel (bron: bitoreizen)

4. Meijendel

Tussen Scheveningen en Wassenaar ligt het enorme natuurgebied Meijendel waar je geweldig kunt wandelen en fietsen. Het strand bij dit natuurgebied is alleen op die manier bereikbaar, vandaar natuurlijk ook de rust die hier te vinden is. Zet je fiets neer bij fietsenstalling Wassenaar 1 en loop vanaf daar iets naar het noorden waar je de opgang vindt.

Als je met de auto komt kun je die parkeren bij strand Wassenaarseslag, waar het logischerwijs dan ook een stukje drukker is. Wandel een eind over het zand of door de duinen (aanrader) om neer te strijken op een prachtig rustig plekje. Vergeet niet je waterhangmat mee te nemen.

meijendel-strand-zee-duinen
Meijendel, het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland (bron: meijendel)

Geen zin om een eind te rijden? Dan bouw je toch gewoon je eigen strand in je achtertuin!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!