Reisnieuws

Dit bedrag verdient een piloot in Nederland

Salaris piloot

Piloot is één van de meest tot de verbeelding sprekende beroepen. Je reist de wereld rond, draagt veel verantwoordelijkheid en voordat je mag beginnen moet je aan een aantal pittige eisen voldoen. Wat staat daar tegenover? Anders gezegd, wat verdien je als piloot? We zochten het voor je uit.

Piloot bij de KLM

We kijken eerst naar het salaris van een piloot bij de KLM. In de CAO voor piloten van de KLM valt op dat daar geen concrete bedragen in staan, maar wel bijzonder ingewikkelde formules om het salaris van piloten te berekenen. Leeftijd, ervaring, de grootte van de vliegtuigen die je kunt besturen: deze criteria en nog veel meer tellen allemaal mee in de berekening. Volgens de vacature- en salarissite Glassdoor gaat het om de volgende bedragen:

Het gemiddelde salaris van een piloot bij KLM is € 8.333 per maand. Het pilotensalaris bij KLM kan echter oplopen tot zo’n € 23.030 per maand. Kijken we naar jaarsalarissen, dan zien we dat de meeste KLM piloten tussen de € 100.000 en € 150.000 per jaar verdienen. Dit kan oplopen tot € 275.000 per jaar. Dan heb je het wel over een gezagvoerder met meer dan 25 jaar ervaring op de grootste vliegtuigen.

Salaris piloot

Piloot bij andere vliegmaatschappijen

De KLM staat bekend als één van de best betalende vliegmaatschappijen ter wereld. Maar hoeveel verdienen piloten bij andere maatschappijen? Een ervaren piloot bij bijvoorbeeld Emirates verdient volgens bronnen zo’n € 110.000. De verschillen zijn groot. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat piloten van low budget maatschappijen een stuk minder verdienen. Een ervaren piloot bij Ryanair mag blij zijn met € 85.000.

Piloten van het failliete Alitalia konden in 2021 overstappen naar de opvolger ITA genaamd, maar alleen als ze genoegen namen met de helft van hun salaris: dat ging van gemiddeld 12.500 euro per maand naar 6.200 euro bruto per maand.

Salaris piloot

De opleiding tot piloot

Het beroep van piloot is voor lang niet iedereen weggelegd. De toelatingseisen zijn zo streng dat 85 procent van de kandidaten er niet doorheen komt. Doorloop je de opleiding succesvol, dan begin je met een startsalaris van rond de € 45.000 bruto per jaar.

Je begint als piloot wel vaak met een enorme (studie)schuld. De opleiding kost namelijk zo’n 150.000 euro en die moet je volledig terugbetalen. Daar komt nog bij dat je tijdens je carrière vaak weer nieuwe certificaten moet halen die ook niet bepaald gratis zijn: reken op kosten van rond de 30.000 euro voor een certificaat. Liever steward/stewardess worden? Hier lees je het salaris van een stewardess.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!