Reisnieuws

Skigebieden willen energie besparen door middel van tragere skiliften

skiliften trager ski energie besparen 1 1

We hebben allemaal last van hogere energiekosten en proberen op de meest innovatieve manieren geld te besparen. Ook uitbaters van verschillende skipistes hebben last van de hoger wordende kosten. De oplossing? Ze onderzoeken nu hoe ze door middel van tragere en lichtere skiliften energie kunnen besparen. Het zal deze winter dus wellicht wat langer duren voordat jij hoog op de piste staat.

Langzamere skiliften

‘Onze elektriciteitsfactuur is in een gemiddeld jaar goed voor ongeveer 5 procent van onze kosten. Met de huidige prijzen dreigt dat 20 tot 25 procent te worden. Op die manier wordt het erg moeilijk om onze piste te openen.’ Dit zegt Sébastien Giraud, uitbater van de skiliften in het Franse Villard-de-Lans, waarbij hij skiliefhebbers alvast waarschuwt voor een duurder skiseizoen.

Dit zal niet alleen in Frankrijk gelden, maar ook in andere skioorden in Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Er is grote ongerustheid over de oplopende kosten. Andere oplossingen: niet langer in de nacht skiën, beperktere openingsuren en dus langzamere skiliften. Het skiën gaat er deze winter dus anders uitzien dan normaal gesproken.

skiliften energie besparen

Veel oplossingen

De uitbaters en beroepsverenigingen hebben de koppen bij elkaar gestoken en slimme dingen bedacht. Ook de ‘pistenbully’ zal je de komende winter minder zien. Dit zijn rupsvoertuigen die de piste egaliseren. In Duitsland stellen ze voor om de sneeuwkanonnen uit te zetten. Allemaal balen voor de bezoekers, maar wel nodig om de kosten omlaag te krijgen. Dit zal uiteraard niet voor ieder skigebied gelden.

Ondanks al deze maatregelen lukt het volgens de uitbaters niet om de kosten weg te besparen. Daarom zullen de prijzen deze winter waarschijnlijk flink omhoog gaan. We houden jullie op de hoogte en zullen scherp zijn op de beste deals deze winter!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!