Reisnieuws

Dit zijn onze 11 beste tips om te slapen tijdens het vliegen

tips-slapen-in-vliegtuig

Reis je naar een verre bestemming, dan wil je het liefst fris en fit aankomen. Dat kan lastig zijn op een langeafstandsvlucht. Wil je een paar uurtjes slapen, dan kun je te maken krijgen met luidruchtige buren, turbulentie en huilende baby’s. Hoe pak je toch je rust? We zetten onze 11 beste tips voor slapen in een vliegtuig voor je op een rij.

1. Ga voor business class of premium economy

Business class reizen is bepaald niet de goedkoopste oplossing. Heb je het er voor over, dan geniet je wel van eersteklas ligstoelen: optimaal voor een dutje tijdens een vlucht. Wat minder duur uit ben je met premium economy, Je hebt dan extra beenruimte en meer ruimte om achterover te leunen, of bredere stoelen. De extra’s verschillen per luchtvaartmaatschappij.

slapen tijdens vliegen

2. Kies je stoel strategisch

Denk er van tevoren over na welke plek je het prettigst vindt. Misschien zit je graag bij het raam: realiseer je dan wel, dat als je bijvoorbeeld naar het toilet moet je steeds je buren lastig moet vallen. Let ook op of je dicht bij een toilet of keuken zit. Dat kan handig zijn, maar het leidt ook af.

3. Hou rekening met de timing van de vlucht

Het kan zijn dat je meerdere tijdzones doorkruist. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Probeer je slaapschema aan te passen aan de tijdzone van je bestemming. Dat kan natuurlijk lastig zijn, door het tijdsverschil. Een voorbeeld: stel dat je vanuit de VS naar Europa vliegt en je kunt kiezen uit een vlucht die om 19.00 uur vertrekt en eentje om 23.00 uur. Kies dan de tijd die het dichtst bij het tijdstip ligt, waarop je normaal gesproken in slaap zou vallen.

4. Vlieg waar mogelijk rechtstreeks

Door rechtstreeks te vliegen, maximaliseer je simpelweg je slaaptijd mogelijkheden. Op een vlucht van 8 uur kun je veel langer aaneen slapen dan op twee vluchten van vier uur. Je hebt ook nog eens geen stress dat je jouw aansluitende vlucht mist.

5. Sla de koffie over

Hoe verslaafd aan koffie je ook bent, drink enkele uren voordat je wil gaan slapen geen koffie. Dat geldt natuurlijk ook voor ander eten en drinken waar je van weet dat je er normaal gesproken minder goed door slaapt.

6. Bespaar niet op comfort

Nekkussens, noise-cancelling koptelefoons en oogmaskers nemen misschien wat extra ruimte in je handbagage in beslag. Maar je zult blij zijn dat je ze hebt ingepakt, als je nog uren te gaan hebt voordat je jouw bestemming bereikt. Een hoogwaardige noise-cancelling koptelefoon blokkeert bijvoorbeeld vrijwel alle omgevingsgeluiden.

slapen tijdens vliegen

7. Kleed je voor de gelegenheid

Laat bij een lange vlucht comfort de doorslag geven bij je kledingkeuzen.  Een comfortabele reisoutfit is zelfs een must. Draag zeker laagjes: in vliegtuigen kan het warm zijn tot ronduit ijskoud.

8. Doe je gordel om

Als je een deken gebruikt,  zorg er dan voor dat je de veiligheidsgordel er overheen vastmaakt. De steward of stewardess hoeft je dan niet te storen om te checken of je jouw gordel om hebt, bijvoorbeeld bij turbulentie.

9. Hou je aan je slaaproutine

Of je nu houdt van lezen, mediteren of stretchen voordat je gaat slapen: hou je zoveel mogelijk aan je vaste slaaproutines. Het is sowieso altijd goed om voordat je gaat slapen het entertainmentsysteem en eventueel de schermen van je mobiel, laptop of tablet uit te zetten.

slapen tijdens vliegen

10. Ontspan

We geven toe, ontspannen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Toch noemen we ontspannen als tip, omdat het nu eenmaal essentieel is om in slaap te komen. Maar maak je geen zorgen als je niet meteen in slaap kunt vallen. Leun gewoon achterover en probeer zoveel mogelijk uit te rusten.

11. Doe het rustig aan op de dag van aankomst

Zelfs de meest doorgewinterde reizigers hebben moeite om in slaap te vallen in vliegtuigen. Het lawaai, de vaak ongemakkelijke stoelen en de spanning over het bereiken van je bestemming werken niet mee.

Probeer als je geland bent, om zoveel mogelijk te wennen aan de tijdzone waarin je aankomt. Het kan verleidelijk zijn direct na aankomst in bed te duiken, maar dat kan jetlag gevoelens verergeren. Doe het gewoon rustig aan de eerste dag, pas je activiteiten aan, aan je lagere energiepeil en geniet vooral van het bereiken van je bestemming.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!