Europa

The Secret Forest in Slovenië: natuurschoon voor jou alleen

meer-slovenie-secret-forest

Dat Slovenië heel wat moois te bieden heeft wist je waarschijnlijk al. We verkennen massaal het meer van Bled (en het stadje zelf), hiken in het Triglav-gebergte en ook in hoofdstad Ljubljana zien we meer en meer toeristen. Ben je niet zo’n fan van mensenmassa’s? Lees dan even mee: we vertellen waar in Slovenië je bergen natuurschoon voor jou alleen hebt.

Slovenië en zijn Secret Forest

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: reis vooral naar het zuidoosten en zuiden van Slovenië. Huur in Ljubljana een auto en rijd over een ongelooflijk mooie slingerweg omgeven door glooiende heuvels naar het zuiden. Het land is twee keer zo klein als Nederland, dus met een uur zit je al bijna bij de grens met Kroatië.

Neem bijvoorbeeld de 106 voor een mooie rit door de bossen, of de 216 en de 649 voor wat meer zicht op de heuvels van het land. Vergeet ook vooral niet achterom te kijken, want het zicht op de bergtoppen in het noorden is geweldig. Stop in het dorp Kočevje: hier vind je ’the Secret Forest’ van Slovenië. Bijna helemaal voor jou alleen.

secret-forest-slovenie-uitzicht

Mountainbiken met de locals

Ten zuidoosten van het dorp beginnen meteen de beboste heuvels van the Secret Forest. Een prachtige plek voor outdooractiviteiten, zoals mountainbiken. Bij Camp Jezero huur je gemakkelijk fietsen en een enthousiaste gids neemt jou en je fiets in een (ietwat gammel) busje mee de berg op. Hoef je alleen nog maar naar beneden!

Het is een heerlijke experience. Over smalle paadjes, met uitstekende boomwortels en stenen race je naar beneden. Nog nooit gemountainbiked? Geen probleem, ook voor beginners is het hier heerlijk. De gidsen leren je de basics, volgen jouw tempo en hun passie voor fietsen is aanstekelijk. Als de bomen plaats maken voor ongelooflijke vergezichten wil je hier nooit meer weg.

mountainbike-secret-forest-slovenie

Bruine beren spotten (voor geluksvogels)

Slovenië is met zijn twee miljoen inwoners relatief dunbevolkt (Nederland is slechts twee keer zo groot, maar wij gaan richting de 18 miljoen!) dus wildlife kan hier goed gedijen. In the Secret Forest kun je wolven en lynxen spotten, en als je geluk hebt zie je misschien wel een bruine beer!

In deze oerbossen (een van de laatste van Europa) leeft de grootste bruine berenpopulatie van het land. Slovenië huist ongeveer 1000 beren, waarvan er rond de 600 in dit gebied leven. Ga vooral met een gids op pad: zij leren je alles over de beer, vertellen je hoe je moet spoorzoeken en nemen je vervolgens mee naar een observatieplek – dan kan het lange wachten beginnen. De beren zijn verlegen, maar als je er eentje spot is dat het wachten meer dan waard.

bruine-beer-slovenie-bos

Afkoelen in Rudniško Jezero

Na al die intensieve activiteiten is het tijd om af te koelen. Hiervoor ga je het best naar het prachtige Rudniško Jezero, het meer aan de rand van Kočevje. Op een mooie dag weerspiegelt het gladde meer de bergen en bossen, en wordt hierdoor zeer fotogeniek.

Het 40 meter diepe meer is ontstaan toen de oude bruinkoolmijn tussen 1973 en 1978 onderliep. Inmiddels wordt het door de Slovenen gebruikt om te zwemmen, zeilen, roeien en om in te vissen. Voor dit laatste heb je wel toestemming nodig.

meer-slovenie-pier-bootjes

Dineren bij Tri Zvezde

Helemaal bijgekomen, maar een lege maag? Tijd voor een heerlijk diner. Dikke aanrader is restaurant Tri Zvezde, waar je ontzettend lekker kan eten. de bediening is zeer vriendelijk en wijst je graag op allerlei Sloveense specialiteiten. Sowieso blijkt uit alles dat de Slovenen trots zijn op hun land: met veel passie en enthousiasme delen ze alles dat er te delen valt.

Bijzonder aan het restaurant is dat ze berenham serveren. Ietwat vreemd misschien, maar het proberen waard voor de liefhebbers onder ons. Verder is de goulash (met polenta) echt een aanrader en staat er een typisch Sloveens toetje op het menu, gemaakt van koekjesdeeg met walnoten, een flinke klodder slagroom, koffie en cacaopoeder.

goulash-eten-resturant-slovenie

Meer weten over Slovenië? Kijk ook zeker even op I Feel Slovenia. Als je alle Sloveense pracht gezien hebt, is het heerlijk om door te reizen naar bijvoorbeeld Bosnië of Albanië. Beide upcoming bestemmingen die echt gezien mogen worden!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!