Experiences

Slow Travel: dé trend voor ontspannen en duurzaam reizen

slow-travel-fietsen-heuvels

Je hebt er vast al wel eens over gehoord: Slow Travel. Een nieuwe manier van reizen die rond 2021 langzaam in opmars kwam. Het zorgt ervoor dat je ultiem en ontspannen kan genieten van de bestemming die je bezoekt, zonder altijd maar te hoeven haasten om zoveel mogelijk te zien. En dat is belangrijk!

Slow Travel: ontspannen en relaxed

Toen de coronapandemie zo goed als voorbij was, kwam er een nieuwe reistrend in opmars. Geen gehaaste planningen, zo snel mogelijk de bucketlist afwerken of zoveel mogelijk stempels verzamelen in je paspoort: Slow Travel – langzaam reizen – is voor degenen die zich écht willen onderdompelen in een nieuwe cultuur.

Door lang op één plek te blijven, te overnachten bij locals, door streekgerechten te proeven en (bij voorkeur) per trein of te voet te reizen ben je al een echte ‘slow traveler’. Voor wie van het leven wil genieten en het rustiger aan wil doen. Ga lekker mee in het lokale ritme!

slow-travel-cappadocië-ballonnen

Duurzaam reizen

Langzaam reizen is een bijzonder belangrijke ontwikkeling in een wereld waar altijd alles snel-snel moet. Die wereld gaat bovendien in een rap tempo ten onder aan vervuiling en wat zou het mooi zijn als we dit terug konden draaien. Slow Travel is een grote stap in de juiste richting.

Ga je op reis? Kies voor een transportmiddel die je de kans geeft de omgeving rustig in je op te nemen. De trein is hierbij het vervoer bij uitstek, omdat je er heerlijk ontspannen kunt zitten en de trein bovendien veel milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld de auto of het vliegtuig. Op de bestemming zelf reis je het liefst te voet of op de fiets.

trein-alpen-zwitserland

3 op reis over Slow Travel

In een 3 op reis-aflevering over Slow Travel neemt Chris Zegers ons mee naar Rwanda in Afrika, waar hij te voet en op de fiets het land ontdekt. Met zijn gids Olivier inspireert Chris ons om niet gehaast alle hotspots van een land langs te gaan, maar om stap voor stap één bestemming te leren kennen.

Fietsen langs grote meren, bananenplantages en door heuvelachtige gebieden, voetballen en eten met de locals. Chris wordt meegenomen naar de kerk waar samen wordt gezongen en gedanst. Een ontzettend bijzondere ervaring. Krijg je al kriebels om zo’n reis te plannen? Wij wel!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Chris Zegers (@chriszegers)

Tips voor je eigen Slow Travel-reis

Hoe kun je hier nu het best zelf mee aan de slag? We geven je een aantal tips:

  • Logisch maar belangrijk: zet het ‘ik wil zoveel mogelijk zien’-gevoel van je af. Neem vooral de tijd en onthaast jezelf;
  • Neem de trein of de boot, verken een bestemming te voet, te paard of op de fiets;
  • Blijf in ieder geval drie nachten op één plek;
  • Maak geen strakke planning, maar wees spontaan en avontuurlijk;
  • Vermijd grote winkelketens en winkel lokaal;
  • Ga met een bewoner op pad: zij weten het best te vertellen over hun cultuur;
  • Zet zo af en toe je telefoon uit. Geniet van je reis zonder afleidingen!

hike-bos-zonsondergang-slowtravel

Geen liefhebber van treinreizen? Wie weet kunnen we in 2026 zonder vliegschaamte in dit vliegtuig stappen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!