Europa

3 redenen waarom Slowakije op jouw bucketlist hoort

slowakije-bratislava-droneview
Bratislava: een fantastische stad voor een goedkope stedentrip (bron: unsplash)

Eerder schreven we al over Europa’s onontdekte pareltjes Bosnië en Albanië, en vandaag nemen we prachtland Slowakije onder de loep. Nog zo’n bestemming die veel mensen niet meteen associëren met vakantie, maar daar moet verandering in komen. Het land heeft veel te bieden en is bovendien spotgoedkoop. We geven je drie redenen om Slowakije nú op je bucketlist te zetten.

Sfeervol Slowakije

Slowakije is een land in Midden-Europa, dat grenst aan Tsjechië en Polen in het noorden, en Hongarije en Oostenrijk in het zuiden en westen. Qua oppervlakte is het iets groter dan Nederland, maar met ongeveer vijf miljoen inwoners is het een stuk minder dichtbevolkt.

Neem het vliegtuig naar hoofdstad Bratislava (vanaf Eindhoven vliegt RyanAir twee keer per week rechtstreeks op deze bestemming voor een schijntje!) of stap in de auto en doe een roadtrip via bijvoorbeeld vegan-friendly stad Berlijn, Krakau en door de glooiende heuvels van Tsjechië. Waarom Slowakije? Om deze drie redenen!

kasteelruine-stadje-heuvels
Slowakije heeft prachtige bezienswaardigheden, zoals de kasteelruïne van Spišský hrad

1. Bratislava en Košice

Als eerste de twee grootste steden van het land. In Bratislava, mooi gelegen aan de Donau en aan de voet van de Kleine Karpaten, kun je je zeker een aantal dagen vermaken: de prachtige oude stad, de kastelen, de geschiedenis, het is een bijzonder interessante plek om te ontdekken. Ga ook vooral suppen op de Donau of doe, als je met een groep vrienden bent, een Beer Bike-rit met lokale (speciaal)biertjes.

In het zuidoosten van het land richting de Hongaarse grens vinden we het kleine broertje van Bratislava, Košice. Van de Slowaakse steden is dit onze favoriet, door de gezellige sfeer die de studentenstad uitstraalt. Overal vind je kleine straatjes met drukke terrassen. Hier kun je heerlijk lunchen, dineren en cocktails drinken. Vergeet ook niet de kathedraal van Košice te bezoeken, het is de grootste van het land en behoorlijk indrukwekkend.

kosice-slowakije-kathedraal
Košice en zijn prachtige kathedraal (bron: 3opreis)

2. The Slovak Paradise en Hoge Tatra

Genoeg betonnen jungle gezien? Op naar wat Slowaaks natuurschoon dan. In het noorden van het land tegen de Poolse grens aan ligt het Hoge Tatra-gebergte (onderdeel van de Karpaten) waar iedere bergliefhebber zijn ogen uitkijkt. De Tatra is kleiner dan de Alpen, maar ook een stuk onbekender, ruiger en verrassend steil. Klim bijvoorbeeld je weg omhoog naar de Rysy-top op 2500 meter hoogte. Succes!

Een aantal kilometers ten zuiden van de Hoge Tatra vinden we The Slovak Paradise en de naam is terecht: de beboste heuvels (uitlopers van de Westelijke Karpaten), grotten, kloven en meren zijn vanuit iedere hoek absoluut oogstrelend. Het leukste is om een van de wandelroutes te doen waar je met ladders over diepe kloven klautert (niet voor mensen met hoogtevrees). Oh, en wees niet verrast als je in de verte een beer hoort brullen – dit is avontuur ten top!

hoge-tatra-slowakije-bergen
De ruige pieken van de Hoge Tatra zijn vaak gehuld in wolken

3. De Slowaakse cultuur

Naast dat Slowakije een hoop natuurschoon en toffe steden huisvest, is de hele cultuur gewoon ontzettend… prettig. De lokale bevolking is enorm ontvankelijk voor andere talen en culturen en toeristen worden warm ontvangen. Vooral in Košice knopen overal mensen praatjes met je aan en voor je het weet voer je gesprekken over diepe onderwerpen met de locals.

Daarnaast is het heel fijn dat de prijzen overal een stuk lager liggen dan in Nederland. Een cappuccino op het terras kost je waarschijnlijk rond de €2,-, een driegangenmaal rond de €35,- en een fatsoenlijke accommodatie rond de €60,- per nacht. Ongelooflijk mooie natuur, gezellige steden en een warme cultuur. Wat wil een mens nog meer? Op naar Slowakije!

slovak-paradise-slowakije-meer-bergen
The Slovak Paradise doet zijn naam eer aan (bron: unsplash)

Op zoek naar meer voor-jou-alleen-plekken? Check dan eens The Secret Forest in Slovenië!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!