Travel prep

4 tips om supersnel door de security check op het vliegveld te komen

security-check-bagage-vliegveld
Lachend door de douane? Vier tips voor een snelle doorstroom (bron: freepik)

Ga je ein-de-lijk op vakantie, staat er weer zo’n kilometerslange rij voor je bij de security check. Vervelend! Hoe kom je nou zo snel mogelijk door de douane op het vliegveld? Vrij simpel, als je onze vier tips volgt ben je binnen no-time tax free aan het shoppen. Fijne vakantie!

1. Snel de security check door: de handbagage

Snel door de douane? Stap 1 is om je handbagage op een handige manier in te pakken. Denk aan de handbagageregels van je airline: vloeistoffen mogen mee maar alleen in verpakkingen t/m 100 milliliter, die vervolgens in een afgesloten plastic zak van maximaal 1 liter zitten. Een (lege) waterfles mag ook mee en kun je na je security check weer vullen.

Je vloeistoffen leg je, samen met je elektronica zoals laptop en camera, bovenin je koffer zodat je niet eindeloos hoeft te graven naar je spullen. Overigens hoeft tegenwoordig je elektronica niet meer bij iedere airline los in een bak. Check ook de regels van je maatschappij omtrent powerbanks en losse accu’s, want dat verschilt nogal eens. Sowieso is het handig om die onderdelen los in een afgesloten plastic tas te vervoeren.

bagage-inpakken-koffer-shirts
Met de juiste inpaktechniek ben je weer iets sneller door de security check (bron: unsplash)

2. Je kleding en schoenen

De gouden regel om snel door de security check te gaan: draag niet teveel laagjes! Alle ‘losse’ kleding zoals vesten en jasjes moeten uit en los in een bak. Met een eenvoudige trui of T-shirt ben je weer een stukje sneller door de douane dan met een met veel moeite uitgezochte outfit. Denk eraan dat je zakken leeg moeten zijn en je riem af moet.

Verder zijn lage schoenen zoals sneakers of open schoenen zoals sandalen handig om te dragen (liever geen slippers). Kom vooral niet op je werkschoenen of kniehoge laarzen naar het vliegveld: die moeten uit en dat kost je weer een paar minuten. Bedenk verder nog dat op bepaalde vliegvelden je horloge en andere metalen sieraden óók los in een zakje moeten.

tas-lage-schoenen-vliegveld
Lage schoenen mag je over het algemeen aanhouden (bron: unsplash)

3. De juiste plek in de rij

Kleding en handbagage in orde? Top! Tijd om in de rij te gaan staan. Soms wijst een luchthavenmedewerker je een plekje toe maar als dit niet het geval is: kijk goed waar je gaat staan. Kies een rij waar de meeste mensen bovenstaande tips al hebben opgevolgd. Zo ben je weer iets sneller aan de beurt.

Vermijd de rij met veel kinderen, mensen met grover schoeisel of veel laagjes aan en kies voor de rij met de meeste zakenreizigers – die hebben over het algemeen iets meer vliegervaring en hebben hun bagage dus waarschijnlijk wel op orde. Het lijkt een sullige tip maar het scheelt je zo weer een paar minuten irritatie in een te lange rij. Alle beetjes helpen!

man-laptop-vliegveld
Hou je elektronica vast los bij je (bron: unsplash)

4. Kom niet te laat, maar ook niet uren te vroeg

Door de drukte op Schiphol de laatste tijd gingen mensen vaak uren van te voren naar het vliegveld zodat ze in ieder geval op tijd zouden zijn. Luchtvaartmaatschappijen raden dit juist af. Het zorgt voor lange rijen bij de bagage-incheck en de security checks.

Volg in plaats daarvan de richtlijnen van je airline. Een uur of twee van te voren is voldoende voor een vlucht binnen Europa, een uur of drie is prima voor een verdere bestemming. Zo voorkomen we samen dat we in rijen staan die niet voor ons bedoeld zijn. Extra tip: boek je vlucht als het kan vanaf een kleinere luchthaven. In Eindhoven ben je supersnel door de security check heen, simpelweg omdat er veel minder reizigers zijn. Goede vlucht!

vliegveld-incheck-rij-security-check
Kom niet te vroeg, dan sta je niet onnodig in de rij (bron: unsplash)

Überhaupt geen zin in lange rijen en eindeloos wachten? Dit kost het om met een privéjet te vliegen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!