Reisnieuws

Zo geeft steenrijke eigenaar zijn bedrijf Patagonia weg

Zo geeft steenrijke eigenaar zijn bedrijf Patagonia weg

Sommige rijken worden steeds rijker, maar dat geldt niet voor Yvon Chouinard. De oprichter van het bekende kledingmerk Patagonia gaat zijn miljardenbedrijf weggeven. Wie is Yvon Chouinard precies, wat is zijn achtergrond en waarom doet hij dit? En houdt hij nog wat voor zichzelf over?

Hoe zit het precies met het weggeven van Patagonia?

Wat is er precies aan de hand? Yvon Chouinard, de oprichter en eigenaar van kledingmerk Patagonia heeft samen met zijn familie besloten het bedrijf weg te geven. De winst die het bedrijf in de toekomst maak gaat in zijn geheel naar de strijd tegen klimaatverandering. Het gaat hier om grote getallen: het bedrijf is naar schatting 3 miljard euro waard. Het maakt zo’n 100 miljoen euro per jaar winst.

Het eigenaarschap van Patagonia wordt verdeeld: een klein deel gaat in een zogenoemd beheerfonds en het grootste deel komt in handen van een non-profitorganisatie. Zo komt alle winst ten goede aan de bestrijden van klimaatverandering.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WAY OUT (@wayoutcache)

Wie is Yvon Chouinard?

Yvon Chouinard is een Amerikaanse zakenman van Frans-Canadese afkomst. Hij werd geboren op 9 november 1938 en staat naast zijn zakenactiviteiten bekend om zijn liefde voor bergbeklimmen en de natuur.

In 1973 startte hij met Patagonia, een kledingmerk dat zich vooral richt op outdoor activiteiten.  Chouinard staat bekend als sociaal ondernemer: Niet alleen had hij veel oog voor natuur en milieu, ook op sociaal gebied is hij vooruitstrevend. Werknemers van Patagonia krijgen voor Amerikaanse begrippen veel vrijheid, recht op voorzieningen zoals gezondheidszorg en kinderopvang op locatie en een bedrijfsrestaurant met gezonde, verse maaltijden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AGEIST (@weareageist)

Zakenman tegen wil en dank

“Ik wist niet wat ik met het bedrijf moest doen, omdat ik nooit een bedrijf wilde hebben”, dat is toch wel een opmerkelijke uitspraak voor een eigenaar van een multinational. Chouinard. Hij zei dit in een zeldzaam interview met de krant The New York Times.

Chouinard heeft op zijn zachts gezegd wat afwijkende denkbeelden ten opzichte van de gemiddelde zakenman. Voor hem geen superjachten, Ferrari’s en Rolexen, maar houthakkers overhemden, een oude auto en hij bezit zelfs geen mobiele telefoon of computer.

Zit er een addertje onder het gras?

Heeft Chouinard een truc bedacht zodat hij zelf veel geld overhoudt aan het weggeven van zijn bedrijf? Nee, het kost hem zelfs geld. De transactie biedt namelijk geen enkel belastingvoordeel en de belasting over de overdracht van het bedrijf bedraagt omgerekend 17,5 miljoen euro.

Ook andere miljardairs zoals voormalig Microsoft-topman Bill Gates en super investeerder Warren Buffett geven veel geld uit aan filantropie. Het is echter nu voor het eerst dat een miljardair in één keer vrijwel al zijn bezittingen weggeeft. Van de lijst van rijkste mensen op aarde is Chouinard inmiddels geschrapt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!