Reistips

Heerlijk uitwaaien op Texel: 6 dingen die je kunt doen in 48 uur

texel-dingen-doen-48-uur

Is het ‘Tessel’ of ‘Texel’? Gelukkig maakt het niet uit, want hoe je het ook uitspreekt, het eiland is sowieso prachtig. Vanaf Den Helder neem je eenvoudig de veerboot naar dit grootste Waddeneiland, waar je na 20 minuten varen aankomt. Natuur, leuke strandjes en gezellige dorpjes, Texel is een must-visit voor iedere Nederlander!

Leuke dingen om te doen op Texel in 48 uur

Met een oppervlakte van ongeveer 460 km² is Texel het grootste Nederlandse Waddeneiland. Fun fact: Texel heeft ontzettend veel zonuren! Op jaarbasis schijnt de zon gemiddeld 100 uur meer dan op veel andere plekken in Nederland. Als dat geen goede reden voor een bezoekje is weten wij het ook niet meer!

Je kan hier prima een week zijn zonder je te vervelen. Als je maar tijd hebt voor één overnachting op de Wadden, is het handig om te weten wat de hoogtepunten zijn van dit heerlijke eiland. Wij geven je zes tips voor 48 uur op Texel.

1. Huur een fiets in ’t Horntje

Na de oversteek vanaf Den Helder meert de veerboot aan in de plaats ’t Horntje. Een schattig dorpje met maar een paar huizen, omgeven door duinen met lange pluimen helmgras. Vanaf hier kan je het eiland gaan ontdekken: kies voor een lange fietstocht via de kust en Oudeschild naar het noorden, bijvoorbeeld.

Zodra je van de boot afkomt vind je aan je rechterhand ‘Rijwielverhuur haven Texel’ waar je een fiets (zeven versnellingen, handig in de duinen), een e-bike (nog beter), een tandem of een bakfiets huurt. Fietsen is de beste manier om het eiland te ontdekken; heerlijk op je eigen tempo uitwaaien!

fietsen-texel-dijk-schapen

2. Bezoek de Texelse bierbrouwerij

Wie aan Texel denkt, denkt aan een mooie goudgele Skuumkoppe. Een heerlijk fris biertje met abrikoos en karamel, ‘de trots van Texel’ (ook alcoholvrij). De bierbrouwerij bevindt zich naast het dorpje Oudeschild, aan de rand van natuurgebied ‘De Hoge Berg’.

Bezoek de brouwerij door hier een ‘Texelse Beleving’ te boeken. Vergeet ook vooral niet om even langs de recent vernieuwde winkel te gaan, waar je alle verschillende soorten bier kunt kopen. In Den Burg, de hoofdstad van Texel, zit een lokaal waar je biertjes kunt proeven. Een superleuke ervaring!

skuumkoppe-texel-bier

3. Huur een solex

Ontzettend leuk om te doen met een groep vrienden: huur een solex en verken het eiland op een klein, nostalgisch scootertje. Ideaal als je geen zin hebt om te fietsen, of als je iets meer van het eiland wilt zien. De Solex wordt voor een uur of drie verhuurd, en je kan er ongeveer 50 kilometer mee rijden.

Daarmee kan je een groot deel van het eiland ontdekken: van Het Horntje in het zuiden naar De Cocksdorp in het noorden is zo’n 20 kilometer. Natuurlijk kan je tijdens de rit alle dorpjes bezoeken, verse haring eten bij een van de vele vistentjes of, op een zonnige dag, picknicken op het strand. Een solex huren kost, voor drie uur, rond de €40,- per persoon.

texel-uitzicht-oudeschild

4. Ga garnalenvissen op de Waddenzee

Vanuit het dorpje Oudeschild (ook zeker niet overslaan!) vertrekken bijna dagelijks vissersboten, die garnaalvissen op de Waddenzee en jij kan mee! Voor €20,- per persoon neemt schipper Herman je mee op een echte Texelse vissersboot voor een ontzettend leuke en leerzame ervaring.

Al vlak nadat de boot de haven verlaat, gaan de netten uit. Er wordt gevist op garnalen, die vervolgens meteen bereid worden. Zo vers heb je ze vast nog nooit gehad! Vooral bij slecht weer is dit echt een experience: regen en harde wind dragen echt bij aan de beleving.

texel-vissersboten-haven

5. Wandel door het duinlandschap

Hou je van lange wandeltochten? Neem dan de benenwagen door de duinlandschappen van Texel. Vanaf de veerboot kan je direct links aanhouden, en langs de kust het nationale park verkennen. Je vindt er vogelspotplaatsen, oorlogsmonumenten, bunkers en uitkijkpunten.

Het meest bijzondere blijft toch de flora en fauna. Zeekraal, vlierbosjes, blauwe zeedistel en orchideeën (bijzonder!) sieren het landschap. Spot haasjes en hermelijnen, speur naar zeehonden en, als je heel veel geluk hebt, zie je misschien wel een witsnuitdolfijn. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen: grutto’s, lepelaars, kiekendieven en steltlopers zijn hier in het juiste seizoen te spotten.

texel-duinlandschap-schotse-hooglander

6. Beklim de Texelse vuurtoren

Echt een must als je op Texel bent: de vuurtoren beklimmen. Deze bevindt zich helemaal in het noorden van het eiland, in De Cocksdorp. Via een wenteltrap loop je de 118 traptreden omhoog – stevige schoenen zijn hierbij wel vereist. Een bezoekje aan de vuurtoren kost €5,50 per persoon.

Als je de top hebt gehaald wordt je getrakteerd op een prachtig uitzicht vanaf 47 meter hoogte. Dit is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt! Bij helder weer zie je Waddeneiland Vlieland, Den Helder en Wieringen. Klimmen maar!

texel-vuurtoren-duinen

Wil je nog meer reisinspiratie? Bekijk hier onze acht ‘hoogtepunten’ van Nederland.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!