Experiences

Zeehondentocht op Texel: dit moet je weten

Zeehondentocht op Texel dit moet je weten

De wadden zijn een magische plek in Nederland. Je kunt er genieten van de rauwe natuur, prachtige fiets/boottochten maken en je kunt er diverse dieren spotten. Een van de bekendste, en populairste activiteiten, op waddeneiland Texel is het maken van een zeehondentocht. Reisleven vond het de hoogste tijd om er zelf eentje te maken met Waddenveer De Vriendschap.

Zeehondentocht op de waddenzee

Je kunt met De Vriendschap verschillende rondvaarten en tochten maken. Denk aan dagtochten van Texel naar Vlieland, wadexcursies en de enige echte Zeehondentochten. Wij kozen voor een Zeehondentocht om deze dieren te spotten rond de zandbanken. Je kunt namelijk nergens op Texel zoveel zeehonden spotten als rond het unieke gebied op de Waddenzee, het zogenaamde Eijerlandse Gat.

In dit bijzondere gebied leven gewone zeehonden en grijze zeehonden, deze dieren worden ook wel robben genoemd. Zeehonden of robben vormen een familie van zeezoogdieren. Ze behoren tot de roofdieren. Maar liefst 90% van de ongeveer 11.000 zeehonden van Nederland is in de waddenzee te vinden. Ze hebben hier veel rust in het gebied en bij de hoge en steile zandbanken kunnen ze heerlijk genieten van de zon (als deze schijnt natuurlijk).

Robbentocht met De Vriendschap

We vaarden mee met Waddenveer De Vriendschap om dicht bij de grote groepen zeehonden te komen. De schipper laat de boot langs de zandbanken met de stroom meedrijven. Ze komen hierbij vaak erg dicht bij de zandbank, wat er zelfs voor kan zorgen dat je even vast komt te zitten met de boot. Je hoeft hier niet van te schrikken, binnen no time is de boot weer los.

In het gebied waar De Vriendschap vaart zijn de grootste groepen zeehonden te zien. Wij gingen mee op een vrij mistige dag en alsnog lagen er tientallen bij elkaar te genieten van de ‘rust’. Omdat de robben vertrouwd zijn met het blauwe silhouet van ‘de Vriendschap’ kan het schip de dieren heel dicht benaderen.

De tocht duurt ongeveer anderhalf uur en is een echte aanrader. Je komt dicht bij de zeehonden, krijgt geweldige informatie, er is meer dan genoeg ruimte op de boot en het personeel is erg attent en bekwaam. Voor vragen kun je altijd bij de matroos terecht of even een kijkje nemen aan het roer.

Tarieven:
Volwassene € 17,50
Kinderen 3 tot 10 jaar € 12,50
Kinderen onder 3 jaar gratis

Vertrektijden & Reserveren:
Bekijk de tijden hier online.

 

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!