Reisverhalen

21-jarige Nederlander Tim lift van Zaandam naar het einde van de wereld

tim-lift-vrachtwagen-soedan

Stiekem verlangen we allemaal wel naar een beetje avontuur. De 21 jarige Tim uit Nederland maakt het wel héél spannend: hij reist al liftend vanuit Zaandam naar ‘het einde van de wereld‘: Hongkong. Dit allemaal omdat hij werd afgewezen voor een minor in diezelfde stad. ”Daar zat ik dan met mijn geld en een soort leegte in mijn toekomst.”

De reis begint

Als Tim Schuijt uit Zaandam hoort dat hij niet is toegelaten tot zijn minor in Hongkong, besluit hij diezelfde dag nog om erheen te liften. “Ik kon er gewoon aan beginnen en kijken hoe de weg zichzelf zou vervolgen. Ik kon namelijk altijd het vliegtuig naar huis pakken.” Hij lift door Europa, via Turkije naar Egypte, waarna hij al fietsend de Soedanese woestijn doorkruist.

Deze manier van reizen is voor Tim perfect. Waar veel leeftijdsgenoten misschien zouden kiezen voor een vakantie naar Thailand of Bali, lift hij naar de andere kant van de wereld. “Je doet natuurlijk wat bij je past, maar ik denk niet dat je heel veel van de wereld leert door naar de toeristische plekjes te gaan en daar een mooie foto maken. Wanneer je je helemaal onderdompelt in een cultuur, leer je het meest”, aldus Tim.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Schuijt (@timztravel)

In contact met de locals

Door te liften en gebruik te maken van websites zoals Couchsurfing, staat Tim constant in contact met de locals. “Door met zo veel verschillende mensen om te gaan, en door in zo veel verschillende levens te stappen, krijg je een stuk meer inlevingsvermogen, en word je veel socialer. Je leert hoe je met mensen van verschillende culturen, religies en leeftijden moet praten, en hoe zij naar de wereld kijken.”

Het gaat Tim puur om de reis, en niet om de bestemming. Daarom lift hij ook deels door Afrika, in plaats van de kortste route naar Hongkong te nemen. Het meest bijzondere land waar hij is geweest is misschien wel Soedan, waar hij met open armen werd ontvangen door de locals.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Schuijt (@timztravel)

Gevaar en eenzaamheid

In Soedan wordt nu hevig gevochten, maar Tim bezocht het land twee weken voordat dit gebeurde. ”In Soedan kan je wel ’s nachts over straat. Het enige dat er gaat gebeuren is dat je overal wordt uitgenodigd voor thee”, lacht Tim. Hij heeft zich eigenlijk nergens onveilig gevoeld en wordt op veel plekken hartelijk ontvangen.

Voor hij aan de tocht begon heeft Tim aardig wat voorbereidingen getroffen, zoals een uitgebreid gesprek met de GGD. Ook heeft hij handige spullen mee op zijn tocht, zoals een zonnepaneeltje om zijn telefoon mee op te laden en een busje pepperspray, voor de veiligheid. Het lastigst zijn de eenzame nachten: ”Eenzaamheid is ook een deel van reizen, en dat is wel moeilijk soms. Maar je leert er ook mee omgaan. Die momenten laten je wel voelen dat je waardering hebt voor thuis.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Schuijt (@timztravel)

Het avontuur van zijn leven

Op het moment van schrijven is Tim in Saudi-Arabië – over een aantal maanden hoopt hij op zijn bestemming HongKong aan te komen. “Dan ben ik ook gewoon die eigenwijze jongen die niet werd toegelaten tot z’n minor in Hongkong, en er vervolgens naartoe is gelift.”

Eenmaal terug in Nederland is hij van plan videomaker te worden. ”Door het video’s maken voelt mijn reis meer alsof ik op een missie ben. En die missie? De wereld laten zien zoals die echt is.” Wil je Tim’s bijzondere avontuur volgen? Dat kan hier via zijn Instagramkanaal of op zijn website. Dikke aanrader!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tim Schuijt (@timztravel)

Op zoek naar meer avontuurverhalen? Lees hier het verhaal van Wilmar Rijs, die op zijn scooter Vietnam doorkruiste.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!