Essentials

4 belangrijke tips voor het aanschaffen van de perfecte verrekijker

tips-aanschaffen-verrekijker

Onlangs gingen wij naar Zuid-Afrika om een safari mee te maken. Een van de eerste essentiële tools die je dan aan wilt schaffen is uiteraard een goede verrekijker. Alle vogelaars, jagers en alle andere natuurliefhebbers weten dat de zoektocht naar de juiste verrekijker een intense is. Zonder goede informatie zie jij de bomen door het bos niet meer. Daarom hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet bij het vinden van de juiste verrekijkers.

De vergrotingsfactor

We beginnen bij de belangrijkste factor: de vergrotingsfactor. Je ziet bij het zoeken van een verrekijker altijd cijfers staan. Bijvoorbeeld de 10×42 of 8×42. Maar wat zeggen deze cijfers precies? Het gaat bij het eerste cijfer om de vergrotingsfactor. Dit zegt dus hoeveel keer deze verrekijker het beeld dichterbij haalt. 8x kan dit dus 8 keer dichterbij dan normaal gesproken. 10x kan dit maar liefst 10 keer dichterbij dan met het blote oog. Dit is dus vooral belangrijk voor de afstand.

Je zou dus zeggen dat je altijd de verrekijker wilt die het meeste vergroot. Toch is dit niet helemaal waar. Je kunt namelijk ook een 12×42 kiezen. Deze kan dus 12x vergoten, maar geeft een onstabieler beeld. Dit raden we dus zeker af. Ga voor jouw safari, vogelspotten of wandeling dus gewoon voor een 8 of 10.

eden-verrekijker-tips
Onze keus:de Eden ED serie

Objectdiameter

We hebben nu het eerste cijfer ontrafeld. Maar wat is de betekenis van het tweede cijfer eigenlijk? Het tweede cijfer gaat om de objectdiameter. Hoe groter deze is, hoe meer licht er door de lens valt. Dit is dus vooral belangrijk als je ook tijdens het donker of schemering goed wilt zien. Het ligt dus echt aan de momenten waarop je jouw verrekijker gebruikt.

Ga je vooral voor een safari over het overdag spotten van dieren en vogels? Dan is een kleine diameter helemaal prima. Ga je s’avonds op pad? Kies dan zeker voor een wat grotere diameter om niets te missen in de scherming/het donker.

Coatings

Ook de coating is essentieel bij het kiezen van een goede verrekijker. Een coating is namelijk een aangebracht laagje op de lens. Deze laag zorgt ervoor dat het beeld beter is. Een coat kan er voor zorgen om schitteringen te verminderen of juist meer licht door te laten. Een belangrijke factor voor de beeldkwaliteit dus.

De beste verrekijkers hebben vaak waterafstotende coatings en de pro’s hebben zelfs coatings van stikstof in de lens. Hiermee kan jouw lens niet beslaan. Ben je een beginner en wil je gewoon een eerste leuke verrekijker? Dan is het aanschaffen van een hele dure verrekijker, inclusief deze bijzondere coating, natuurlijk niet nodig.

De prijs en het merk

Weet je ongeveer wat je zoekt? Dan is het tijd om een budget te bepalen. Er zijn veel verschillende sites en die bieden verrekijkers van alle soorten, maten en prijzen aan. Je hebt verrekijkers van 50 tot maar liefst duizenden euro’s. Zelf kwamen wij uit bij de verrekijkers van Eden die te koop zijn via Knives and Tools (sowieso een hele handige Nederlandse site voor al jouw Travel gear!).

Wij kozen voor de 8×42 uit de Eden ED-serie. Deze kijkers zijn voorzien van hoogwaardig ED-glas. En dat zie je goed terug in het kleurbeeld. De kleuren zijn warm en helder, en worden niet vertekend. De Eden ED verrekijkers worden bovendien geleverd met een mooie tas, gemaakt door Tasmanian Tiger.

De 8×42 uit deze serie bevalt ons enorm goed en is makkelijk te gebruiken. Hij is soepel te verstellen en perfect voor een safari of het spotten van vogels. Op de website van Knives and Tools vind je allerlei soorten verrekijkers van hoge kwaliteit.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!