Reistips

7 tips voor een bezoek aan Sarajevo: de smeltkroes van Bosnië

sarajevo-bosnië-huizen-moskee

Een bijzondere bestemming vandaag: het knusse Sarajevo. De kleurrijke hoofdstad van Balkan-land Bosnië. De stad heeft een kleine 420.000 inwoners (ter vergelijking: Amsterdam heeft er bijna 900.000!) en voelt hierom meteen gezellig aan. Wij geven je zeven tips voor je bezoek aan Sarajevo.

1. De bazaar van Sarajevo

Als je het centrum van de stad bezoekt kan je er niet omheen: de bazaar. Vol met authentieke items gemaakt door de locals, ontzettend leuk om mee te nemen voor vrienden en familie. Hier kan je eindeloos slenteren, mensen kijken en window shoppen.

Op de ‘Stari Bazar’ vind je onder andere koffie- en theepotten, servies, lampen, sokken en schoenen en talloze souvenirs. Je tassencollectie uitbreiden of een koelkastmagneetje kopen? Dan ben je hier op de juiste plek.

bazaar-markt-sarajevo

2. Moskeeën, kerken en synagogen

Bijzonder aan Bosnië is dat het geloof zo goed als de etnische identiteit bepaalt. Over het algemeen zijn Bosniakken islamitisch, de Serviërs orthodox en de Kroaten katholiek. Ook het jodendom wordt vertegenwoordigd door de bevolking van Sarajevo. Er wordt veel waarde gehecht aan de verschillende religies, en hierdoor is het land tot op de dag van vandaag verdeeld.

Als toerist hoef je hier echter niet perse wat van te merken, tenzij je bijvoorbeeld doorrijd naar het zuiden en noorden van Bosnië: dit deel van het land heet de ‘Servische Republiek’, met een eigen vlag en eigen gemeente.

In Sarajevo lijkt het echter alsof deze verdeeldheid de inwoners niet deert. Gelukkig maar, want het is bijzonder om te zien hoe verschillende gebedshuizen zo goed als naast elkaar staan. Veel van deze gebouwen kan je bezoeken, maar vergeet niet je gepast te kleden.

sarajevo-moskee-minaret

3. De kabelbaan van Sarajevo

Nog een interessant stukje historie: de kabelbaan van Sarajevo, die de binnenstad verbindt met de naastliggende Trevebic-bergtop. Toen de hoofdstad in de jaren ’90 werd belegerd tijdens de Joegoslavië-oorlog, werd de kabelbaan verwoest. In april 2018 heropende de baan; voor veel Bosniërs een teken dat de oorlog echt voorbij is.

Een ritje met de kabelbaan duurt ongeveer zeven minuten. Vanaf de Trebevic-berg – ook wel ‘de longen van Sarajevo’ genoemd vanwege de frisse berglucht – heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Absoluut een aanrader.

kabelbaan-sarajevo-bosnië

4. Museum of Crimes Against Humanity

We duiken nog even wat verder in de geschiedenis van Bosnië en Sarajevo. De Joegoslavië-oorlog had een enorme impact op het land en haar steden, tijdens het uiteenvallen van het toenmalige Joegoslavië. Van 1991 tot 1995 probeerden de Serviërs Bosnië te veroveren. Een verschrikkelijke periode voor meerdere partijen.

Het Museum of Crimes Against Humanity geeft je een kijkje terug naar die tijd. Heftige, beladen foto’s en video’s laten zien hoe ernstig de situatie was. Zeer moeilijk om te zien, maar zeker een bezoek waard.

museum-crimes-against-humanity-schoenen

5. Het Franz-Ferdinand monument

Het laatste stukje geschiedenis, beloofd! Toch wel zeker een benoemenswaardig stukje historie, want op exact deze plek in Sarajevo is Franz-Ferdinand, de erfgenaam van het toenmalige Oostenrijk-Hongarije, vermoord door Gravilo Princip. Dit is de directe aanleiding van de Eerste Wereldoorlog.

Het monument bevindt zich op de hoek van de straat waar Franz-Ferdinand en Princip elkaar geheel onverwacht tegenkwamen, nadat de chauffeur van Franz een verkeerde afslag had genomen. Princip zag zijn kans schoon. Een indrukwekkende plek om te bezoeken.

Sarajevo-Franz-Ferdinand-monument

6. Restaurantjes en café’s

Na al deze geschiedenislessen is het tijd voor een fatsoenlijke maaltijd en in Sarajevo weten ze daar wel raad mee. Zo’n beetje ieder restaurant serveert stoofpotten, rijstmaaltijden en vleesgerechten. De Ottomaanse invloeden vind je overal terug: vergeet niet de baklava te proeven, overheerlijk!

Er zijn tal van leuke restaurants waar je uit kan kiezen. Het eten is goed, de bediening zeer vriendelijk maar eerlijk is eerlijk, voor ons Nederlanders zijn de lage prijzen toch het allerbest. Alleen voor een biertje of een andere alcoholische versnapering betaal je misschien iets meer.

Bosnië-eten-tips-vis

7. Ontdek Sarajevo op je eigen tempo

Sarajevo is uitgegroeid tot een heerlijke stad, waar je kan slenteren, eten en winkelen. Neem vooral de tijd om alles goed in je op te nemen en om te leren over de geschiedenis van de stad, en van Bosnië. ‘Oorlogstoerisme’ is een grote bron van inkomsten voor het land – zo waardeer je de veiligheid in Nederland toch een stukje meer.

Een bijzondere stad die zeker op ieders lijstje zou moeten staan. Of wat dacht je van een stedentrip naar Spaanse vestingstad Girona?

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!