Reistips

3 handige tips om een jetlag makkelijker te verslaan

jetlag-verslaan-tips

Daar zit je dan, in het vliegtuig op weg naar een verre bestemming aan de andere kant van de wereld. Heel tof, maar je wilt niet dat die vervelende jetlag je de eerste week van je vakantie kost. Wij geven je drie tips om de jetlag te verslaan, zodat jij optimaal van je tijd kunt genieten.

1. Cafeïne en melatonine

Ben je een fervent koffiedrinker? Bedenk dan dat je cafeïne-inname je slaapschema beïnvloedt. Ook helpt dit stofje je biologische klok sneller aan te passen naar het nieuwe ritme. Zorg er dus voor dat je, eenmaal een paar dagen op je bestemming, in de ochtend je koffie drinkt, maar kies ’s avonds voor een cafeïnevrij drankje.

Ook de inname van melatonine blijkt goed te helpen bij het omgooien van je ritme. Mike Massimino, astronaut bij NASA, zegt: ‘Melatonine is een natuurlijk stofje in ons lichaam dat ons vertelt dat het tijd is om te rusten. Het nemen van een kleine hoeveelheid helpt ons om te slapen op momenten dat we normaal gesproken niet gaan slapen’.

Met behulp van cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade) en melatonine kan je sneller van je jetlag afkomen. Maak er gebruik van!

koffie-cappuccino-cafeïne

2. Licht en donker

Volgens Massimino is het zeer belangrijk om te reguleren wanneer je daglicht ziet. Hierbij is het handig om je meteen aan te passen aan het lokale tijdschema. Daglicht kan je helpen om je biologische klok sneller om te zetten naar je nieuwe ritme, dus lekker naar buiten ’s ochtends!

Verschillende studies ondersteunen dit statement. Zorg voor voldoende daglicht op ‘normale’ tijdstippen, en je bent twee dagen eerder van je jetlag af. Plan die eerste dagen niet teveel activiteiten, maar laat je lichaam rustig wennen.

bergen-daglicht-springen-zon

3. Download de ‘Timeshifter’ app

Daglicht, cafeïne, melatonine… vind je het allemaal teveel gedoe om zelf uit te zoeken? Deze app doet het werk voor je. Timeshifter, mede gebouwd door Massimino, laat je een reisschema invullen en vertelt je vervolgens wanneer je het best melatonine of cafeïne kan innemen en wanneer je daglicht moet zien. Geniaal!

Zorg er verder voor dat je voldoende water drinkt, blijft bewegen en geen dutjes tussendoor doet. Ook is de aankomsttijd van belang: plan liever een vlucht die vroeg in de avond aankomt, zodat je daarna lekker kan gaan slapen. Fijne vakantie!

timeshifter-app-jetlag

Ook handig om te weten: hierom moet je altijd vooraan staan bij het boarden!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!