Met deze tips voorkom je een jetlag
-
Aline de Jong
- •
- Reistips
- •
- •

Jetlag is wel een van de meest vervelende dingen van reizen. Het kan je reis de eerste dagen behoorlijk lastig maken. Niet in slaap komen als het avond is, wakker worden op een onmogelijke tijd en zin hebben om te eten terwijl het bepaald geen etenstijd is. Je biologische klok is door het tijdsverschil van slag. Maar je kunt er wel wat tegen doen. We laten je hierbij weten hoe je het grotendeels kunt voorkomen.
Waarom krijg je een jetlag?
Wanneer je je verplaatst in verschillende tijdszones krijg je een verandering van dag- en nachtritme. Je hersenen passen zich hierbij sneller aan dan je lichaam. Je darmen, spieren en lever hebben hier meer tijd voor nodig. En omdat je hersenen en je lichaam dus niet meer synchroom lopen krijg je allerlei klachten die we jetlag noemen. Je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, gaat zweten, slaapt moeilijk, je eetlust wordt minder, best lastig. Niet gevaarlijk maar leuk is anders.
Je biologische klok kan zich prima aanpassen. Je ziet dat ook bij mensen die bijvoorbeeld dag- en nachtdiensten draaien. Maar je hebt wel meer kans op bijvoorbeeld hart-, vaat- en suikerziekte. Ook mentaal is het niet zo goed. Als je al last hebt van stemmingwisselingen is een jetlag niet bevorderlijk. Dus hier moet je wel rekening mee houden. Maar je kunt voor je gaat vliegen wel al een aantal dingen doen om het te voorkomen.

Eerder gaan slapen of geluid weren
Je kunt namelijk voor je vertrekt al gaan wennen aan de nieuwe tijd. Dus vroeger naar bed gaan, eventueel met een oogmasker op zodat het donker is. En oordoppen in doen bij het slapen zodat je niet wordt gewekt door geluid. Of juist langer opblijven natuurlijk. Ook is het goed om voor je gaat reizen geen alcohol te drinken en al het nodige water te drinken. Het scheelt ook of je naar het Oosten of het Westen vliegt omdat je dan in de tijd terug vliegt of juist vooruit.

Verschil tussen Oost en West vliegen
Als je naar het Oosten vliegt moet je de eerste dag zonlicht zoveel mogelijk mijden, uit slapen en een zonnebril te dragen. Inslapen is vaak lastig maar ga steeds vroeger opstaan en vroeger naar bed, dan ben je snel gewend. Naar het Westen, bijvoorbeeld Curacao, moet je juist zo lang mogelijk in het daglicht blijven. En als je midden in de nacht wakker wordt, sta niet op maar blijf in het donker liggen tot het ochtend wordt. Veel bewegen en veel zonlicht helpen het beste.
Als je echt heel gevoelig bent voor een jetlag kun je melatonine nemen. Dit is een lichaamseigen hormoon dat belangrijk is voor je slaap- en waakritme. Het zorgt ervoor dat je slaap krijgt zodra het buiten donker wordt. Als je 0,5 milligram na aankomst rond bedtijd neemt voor 2 tot 5 dagen (als je oostwaarts reist) of bij het ontwaken in d?e nacht (als je westwaarts reist) zorgt dit ervoor dat je makkelijker slaapt.

Wat kun je verder nog doen?
Een goede weerstand helpt ook tegen een jetlag. Voor je vertrekt eet dan al een paar dagen genoeg groente en fruit en ook als je vertrekt neem bijvoorbeeld een appel en een sapje mee. Koffie en alcohol zijn niet handig om te drinken tijdens het vliegen. En als je het toch wilt drinken, neem dan ook veel water zodat je niet uitdroogt. Nu begrijp je gelijk waarom er in het vliegtuig tomatensap wordt geschonken en gedronken. ORS in water oplossen en meteen drinken als je vertrekt schijnt ook te helpen.
Je stoelgang is vaak ook van slag de eerste dagen van een verre reis. Eet daarom de eerste dagen lichte maaltijden of soep. Dat verteert goed en is minder lastig voor je darmen. Hou daar ook rekening mee met de maaltijden die je aan boord eet. En als het kan probeer zo te vliegen dat je aan het eind van de middag of in de avond aankomt. Dan kom je sneller in het juiste ritme. Powernaps kunnen prima maar zet dan wel een wekker na 20 minuten en sta meteen weer op.