Reistips

Oorpijn in het vliegtuig: hoe kun je dit het beste voorkomen

tips-oorpijn-vliegtuig
Wij geven je de beste tips om oorpijn tijdens je vlucht te voorkomen! freepik

Vliegen is voor veel mensen niet bepaald hun favoriete bezigheid. Vliegangst komt vaak voor, je kunt last hebben van claustrofobie of je ervaart lichamelijke ongemakken zoals oorpijn. Ongelooflijk irritant, want daar kom je niet eenvoudig vanaf en dat maakt het vliegen alleen maar ongemakkelijker. Wij geven je een aantal handige tips om oorpijn tijdens je vlucht te voorkomen.

Oorpijn tijdens het vliegen

Oorpijn, vreselijk irritant. Vanwege het drukverschil krijg je hier snel mee te maken in een snel opstijgend en landend vliegtuig. Wat gebeurt er dan eigenlijk in je oor? De luchtdruk aan beide kanten van je trommelvlies verandert en verschilt dan van elkaar, waardoor je druk op je oren voelt. Door te gapen of te slikken open je kort De Buis van Eustachius, die de verbinding vormt tussen de middenoorholte en de keel-neusholte, waardoor de druk over het algemeen weer hetzelfde wordt.

Dit is dan ook, zoals je waarschijnlijk wel wist, de eerste stap om oorpijn tijdens het opstijgen en dalen te voorkomen. Eet een kauwgompje en je slikt automatisch regelmatig. Zo hou je de druk in je oren gelijk en heb je meteen een veel minder grote kans op oorpijn. Als dit niet helpt kun je de Valsalva-manoeuvre proberen. Gelukkig is dat eenvoudiger dan het klinkt.

oorpijn-kat-blij
Oorpijn-vrij vliegen, fijn!

De Valsalva-manoeuvre

De Valsalva-manoeuvre kan helpen je oren te ploppen als gapen en slikken echt niet werkt. Dit doe je als volgt: adem rustig in, knijp je neus dicht en sluit je mond. Pers dan met behoorlijk wat kracht de lucht door je neus, alsof je je neus aan het snuiten bent. Als je de manoeuvre juist uitvoert hoor je nu als het goed is een poppend geluid. Gaap daarna nog even uitgebreid om alle overtollige lucht weg te laten stromen. Ben je weer even oorpijn-vrij!

Er bestaan ook oordopjes die oorpijn moeten voorkomen, bijvoorbeeld de FlyFit-oordopjes van Alpine. Deze hebben een speciaal filter die zorgen voor een geleidelijk drukevenwicht in je middenoor. Ook een paracetamol – innemen voordat je vlucht vertrekt – kan helpen tegen de pijn en op internet circuleert ook de tip dat watjes met wat slaolie kunnen helpen de druk te verlichten. Probeer het uit en hopelijk helpt een van deze tips jou uit de brand tijden jouw volgende vlucht. Fijne reis!

oorpijn-vliegen-oordopjes
Kun je weer lekker van je muziek genieten!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!