Bestemmingen

De beste tips voor 48 uur in San Ġiljan op Malta

tips-san-giljan-malta
The place to be als je leven om je heen wilt! Reisleven

Op reis naar Malta? Goed idee! Waarschijnlijk verblijf je daar in de prachtige hoofdstad Valletta, maar ga ook zeker een weekend naar de naastgelegen stad San Ġiljan. Als je van levendigheid, chaos en uitgaan houdt tenminste. Veel rust ga je hier niet vinden, wel veel lol. Dit zijn de beste tips voor een weekend in San Ġiljan!

Een weekend in San Ġiljan

Malta. De zomer lijkt hier wel eeuwig te duren, de mensen zijn vrolijk en het eten is fantastisch. Het is een van de dichtstbevolkte landen van Europa en dat merk je al zodra je hier landt. Op het kleine eiland – dat slechts twee keer zo groot is als Texel – wonen zo’n 520.000 mensen. In Valletta, dat een van de kleinste hoofdsteden van Europa is, wonen op zichzelf niet zoveel mensen, maar eigenlijk zijn alle steden daaromheen samengesmolten tot één grote stad.

Heb je zin in veel leven om je heen? Neem dan bijvoorbeeld de bus (afhankelijk van je verblijfsplaats) naar San Ġiljan. Hier komen alle feestgangers samen en zijn de barretjes ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open. Begin je dag met een Maltese ‘pastizzi’, die je haalt bij een van de vele street food-tentjes die je overal in de stad vindt. Probeer de variant met kip, die is overheerlijk, of de traditionele pastizzi met erwt en geitenkaas.

porto-maso-san-giljan

Ontdek de stad

Omdat het verkeer in San Ġiljan bijna altijd vaststaat kan je de stad het best lopend ontdekken. Begin je trip bij de haven van Portomaso, waar jachten overduidelijk hét statussymbool zijn; de een nog groter dan de ander. Wandel dan via Spinola Bay (neem even een foto van het standbeeld van de visser en de kat – schattig!) naar Triq San George en vervolg je weg om de baai.

Als je via deze weg doorloopt kom je bij een van de weinige zandstrandjes van de stad: Balluta Bay Beach. Het is het waard om even op de trappen te gaan zitten en mensen te kijken. Vaak wordt hier zelfs ’s avonds laat nog gezwommen of duiken mensen verderop van hoogtes het water in. Vanaf hier heb je ook prachtig zicht op de Balluta Parish Church, die ondanks zijn ligging aan een drukke straat niet erg toeristisch is. Kies hier ook vooral een van de vele kroegen voor een drankje.

kerk-san-giljan-baai

Het kattenpark

Als je dan nóg wat verder doorloopt kom je langs het kattenpark. Op Malta zijn veel zwerfkatten te vinden maar ze worden goed verzorgd door de locals. Door de hele stad vind je voederbakjes, water en onderdak voor de beestjes, en zo ook in het kattenpark. Dit park herken je gemakkelijk aan het enorme blauwe standbeeld van… een kat, natuurlijk. Wandel erdoorheen en je ziet links en rechts diertjes slapen, chillen en eten. Cute!

Het is ontzettend leuk om deze weg te vervolgen als je benen nog niet moe zijn. Je bent dan in de stad Sliema, die net zo druk, vol en chaotisch is als San Ġiljan met links en rechts barretjes en veel toeristen. Een gezellige boel! Geen zin meer om te wandelen? Neem dan de bus terug maar bereid je voor: dat zal niet veel sneller zijn dan lopen.

san-giljan-baai-bootjes

Uitgaan in San Ġiljan

Een absolute must in San Ġiljan is stappen tot in de vroege uurtjes. Dat kan op heel veel verschillende locaties in de stad: op een zaterdagavond kan het in sommige straten zo druk zijn dat je er nauwelijks doorheen kunt lopen. Wil je het echte clubleven ervaren? Ga via St George’s Road aan de linkerkant de trap af en je vindt rechts en links de leukste bars en clubs.

Op iedere straathoek wordt je wel gratis drank aangeboden door proppers die je hun club proberen binnen te lokken, dus het kan al snel een goedkope avond worden. Je vindt hier ook veel kleinere kroegen die spotgoedkoop shotjes aanbieden voor wie snel veel alcohol wil binnenkrijgen: je moet er dan wel meteen 20 (of meer…) bestellen, en daar betaal je dan een euro of 12 voor. Erg leuk als je met een hele groep bent.

san-giljan-uitgaan-malta

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!