Reistips

Last van wagenziekte? Dit zijn de beste tips voor onderweg

wagenziekte-tips

Er zijn redelijk wat mensen die zich tijdens een langere reis in de auto zich niet echt goed voelen. Het is behoorlijk vervelend als je je pas op de plek van bestemming weer goed voelt. Het is hetzelfde gevoel als mensen hebben als ze op een kermis in een draaiende attractie zitten. En middeltjes helpen hier ook niet altijd tegen. Maar je kunt er vooraf of tijdens de reis wel wat aan doen.

Waar komt deze misselijkheid vandaan?

Het heeft alles te maken met je evenwichtsorgaan. Dit orgaan geeft aan je hersenen door dat je stilzit maar je ogen nemen door het rijden wel beweging waar. Hierdoor raken je hersenen van slag en geven je een draaiend gevoel. Daar kun je je behoorlijk misselijk of duf van gaan voelen tot zelfs overgeven aan toe. Dit is dus ook wat er gebeurt als je in een draaimolen zit. Of zelfs bij sommigen als ze een 3D film bekijken.

Het schijnt dat zelfs tweederde van de mensen er in meer of mindere mate last van hebben. Vaak zijn dit kinderen tussen de twee en 10 jaar. Dit komt vooral omdat het evenwichtsorgaan nog niet volledig werkt. Maar ook vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Gelukkig verdwijnt het bij veel mensen zodra ze ouder worden maar er zijn er toch nog genoeg die het nooit echt kwijt raken en dat maakt het reizen behoorlijk lastig.

tips-wagenziek

Wat kun je doen voor en tijdens je reis

Zorg in ieder geval dat je niet te moe bent als je gaat reizen. Ook is een lege maag niet echt goed, dus eet iets voor je vertrekt. Als je de reis plant zorgen dat je een redelijk rechte weg kiest en niet al teveel bochten moet maken. De snelweg is dus het beste, al zal dat natuurlijk niet altijd lukken. En wat je drinkt kan ook niet goed vallen, zoals koffie, cola of alcohol. Vermijd dat dus tijdens de reis.

Bestuurders hebben meestal geen last van wagenziekte, het scheelt dus als je voorin zit. Plan ook regelmatig stops in zodat je even in de buitenlucht bent. Een zonnebril kan soms ook helpen of naar een vaste plek te kijken. Tijdens het rijden kun je beter niet lezen, gamen of op een beeldscherm kijken. Dat verergert je misselijkheid echt behoorlijk. Het is beter om muziek te luisteren en af en toe proberen even te slapen.

gamen-wagwenziew-tips

Zijn er ook middeltjes die kunnen helpen

Het schijnt dat lavendel kan helpen. Dit staat bekend dat het rust geeft en goed is als natuurlijk slaapmiddel. Een beetje lavendeloblie op bijvoorbeeld je polsen zou kunnen helpen.Af en toe de geur inhaleren dus. Ook gember of gembertabletten kunnen helpen tegen misselijkheid. Een combinatie van dragon, pepermunt en basilicum schijnt ook te helpen. Dit helpt niet alleen tegen de misselijkheid maar kalmeert ook je maag.

Als je toch medicijnen wilt slikken zijn de pilletjes met antihistaminica de beste oplossing. Die zijn goed voor allergieën, maar helpen ook tegen reisziekte.Als je zwanger bent of borstvoeding geeft kun je alleen meclozine hiervoor gebruiken. Ook zijn er pleisters met scopolamine. Deze moet je zo’n 15 uur voor je gaat reizen achter je oor plakken. Ze werken 3 dagen dus ideaal voor een langere reis. Het geeft wel een trager reactievermogen, dus je kunt er als bestuurder geen gebruik van maken.

lavendel-wagenziekte-tips

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!