Reistips

Vakantiegevoel vasthouden? Met deze 4 tips gaat het je lukken

tips-vakantiegevoel-vasthouden
Foto: Freepik

Als je thuis komt na vakantie, of het nu een korte trip is naar een stad of strand of een lange backpack reis, je moet altijd weer even wennen. Liefst wil je dat heerlijke luie laid back gevoel nog even vasthouden. Je neemt het je ook altijd voor maar meestal na een paar dagen is het alweer vervlogen. Zeker als je meteen weer in het “normale” werk en sociale leven terecht komt. Maar er zijn wel degelijk een aantal handige zaken die je kunt doen om het gevoel toch wat langer vast te houden.

Buiten zijn en bewegen

Tijdens je reizen en vakanties ben je meestal veel meer buiten en beweeg je veel meer dat jenormaal doet. Je bent veel onderweg, het weer maakt natuurlijk dat je vaker buiten bent en ook in steden loop je meestal wat af. Dat ritme en vakantiegevoel kun je thuis dus ook zonder problemen houden. Het weer moet het natuurlijk wel toe laten maar probeer zodra het kan toch buiten te ontbijten of te lunchen, maak iedere dag een wandeling en ga op je balkon of in het park zitten als je geen tuin hebt.

Ook bewegen kun je vasthouden. Doe je boodschappen op de fiets of lopend. Ga vaker naar zee om te zwemmen of te lopen of ga iedere week naar het zwembad. Fiets als het even kan naar je werk en sta gewoon eens wat vroeger op en loop door de omgeving. De stilte maakt je vaak blij. En je hebt wat meer rust voor de dag weer helemaal opstart met alle verplichtingen die er weer zijn. Doe in het weekend of je een toerist bent in eigen stad of omgeving, het zal je vast verrassen.

vakantiegevoel-bewegen

Zorg voor een overgangsfase en laat je agenda leeg

Soms ga je meteen weer aan het werk of spreek je met allerlei mensen af zodra je thuis komt. Probeer juist nog een aantal dagen niet aan de gang te gaan en hou het langzame tempo nog even aan. De overgang naar je, meestal drukke leven, gaat dan een stuk geleidelijker waardoor je nog steeds even in die vakkatievibe blijft zitten. En doe dit ook met je agenda. Probeer iedere week zeker 2 dagen niets te plannen en lekker voor jezelf te houden. Als je dit vasthoudt voelt het leven niet meer zo druk als ervoor.

Op vakantie of op reis voel je je vaak vrijer en losser. Dat vakantiegevoel kun je echt wel vasthouden als je terug bent. Doordat je altijd met je omgeving bezig bent lijk je druk, maar dat gevoel dat je op vakantie hebt van even niets moeten kun je echt wel in je dagelijkse leven invoeren. Iets meer naar jezelf luisteren waar je echt zin in hebt en af en toe lekker thuis blijven en het vakantiemuziekje opzetten bijvoorbeeld.

vakantiegevoel-eten

Experimenteer met recepten

Misschien heb je wel wat producten mee genomen vanuit je vakantie land. Ga dus lekker recepten opzoeken en kook al die gerechten die je zo lekker vond. Nodig wat vrienden uit en, ook als het geen mooi weer is, zorg voor een vakantiegevoel op tafel. Maak die heerlijke paella of tiramisu. Of ga die ceviche uit Peru uitproberen. Behalve jijzelf maak je daar iedereen blij mee. Voor je het weet wordt het een wekelijks of maandelijkse avond.

vakantiegevoel-fotoboek

Maak eindelijk eens dat fotoboek

Vaak neem je het je voor maar uiteindelijk blijven al die foto’s op je toestel staan. Als je terugkomt in minder mooi weer tijden is het heel fijn om een boek te maken. Zoek je mooiste foto’s uit, schrijf er leuke verhalen of anekdotes bij. Je bent er zo wat avonden mee bezig en je zit gelijk weer op die plek waar het zo fijn was. En als het eenmaal klaar is kun je het vakantiegevoel iedere keer weer ophalen. Wat is er niet fijner dan dat!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!