Bestemmingen

Wat te doen op de Veluwe? Fietsroutes, mooiste plekken en lekker eten

de veluwe tips fietsroutes eten hoogtepunten

De Veluwe is een van de mooiste plekken van Nederland. Je kunt hier onder andere de Nederlandse Big 5 spotten, je hebt er prachtige wandelroutes en kunt er helemaal tot rust komen. Maar er is nog veel meer bijzonders te vinden op de Veluwe. Aline van Reisleven is een groot fan van dit gebied en deelde haar favoriete spots in dit artikel. 

Slapen op de Veluwe: boek een Tiny house

Omdat we nog een paar dagen vrij waren aan het eind van de zomer wilden we graag nog even weg in eigen land. We vonden een Tiny House voor 2 personen bij EuroParcs in Beekbergen. Aangezien we al eerder op een park van hen waren geweest in Limburg, wat goed was bevallen, boekten we dit. Fietsen mee, want dat is wat je graag wilt doen op de Veluwe.

Bij aankomst waren we blij verrast door de plek waat deze Tiny Houses stonden. Allemaal geplaatst in een groene oase van prachtige planten en bomen, ruim van elkaar, waardoor je weinig merkte van anderen. Het huisje was goed ingedeeld en leuk ingericht. De slaapplek boven was wel een beetje laag maar we waren toch van plan daar weinig te zijn. Verder is het een groot groen park met heel veel verschillende huizen en chalets maar ook daar merk je verder weinig van. Het is voornamelijk overal groen. En dat was precies wat we hoopten.

Beekbergen: centraal en gezellig

Gelijk maar even fietsen want dat is waar we voor kwamen. Wij hadden onze eigen fietsen mee maar die kun je natuurlijk ook prima huren. Vanaf het park fiets je zo het groen in. Maar wij wilden eerst even wat boodschappen doen dus fietsten we naar Beekbergen wat 4 kilometer van het park ligt., dus daar ben je zo.

Het is een toeristisch dorp omdat het heel centraal ligt. Naast de Veluwe, net onder Apeldoorn en midden in het groen. In de Dorpsstraat vind je allerlei restaurantjes, een grote supermarkt en de nodige terrasjes. Omdat we pas aan het eind van de middag aankwamen hielden we het dus bij wat borrelen op een terras, stukje rond fietsen en in de avond plannen maken voor de volgende dag.

Fietsen rond en op de Veluwe

We wilden deze dagen een keer gebruik maken van de fietsknooppunten van de ANWB die je overal in Nederland hebt. Het is je misschien nooit opgevallen, maar door heel Nederland staan overal bordjes op palen waar nummers op staan en via deze nummers en een app kun je door heel Nederland zelf je routes maken. Of routes van anderen rijden. Wij hadden een route bedacht via de Loenense watervallen, want ook Nederland heeft een waterval!

Die route voert door een mooi groen stuk Veluwe, waarbij je ook vaak op onverharde stukken fietst. Via Hoenderloo ( vanaf deze plaats kun je het nationale Park de Hoge Veluwe in) naar Apeldoorn. En weer terug via andere wegen maar werkelijk overal fiets je door het groen. In Apeldoorn heb je veel terrassen en restaurants net voorbij het grote plein waar het apart gebouwde stadhuis staat. Dat is dus een prima tussenstop.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Dit hebben wij deze keer niet bezocht maar moeten we natuurlijk wel even melden, want als je daar nooit bent geweest is het natuurlijk het moment om te doen. Je kunt er prima met de auto naar toe en daar parkeren. Dan kun je allerlei wandelroutes volgen of de witte fietsen in het park gebruiken. Deze kan iedereen gebruiken dus daar hoef je niet voor te betalen. Je kunt tickets voor het park van tevoren regelen en een parkeerkaart.

Ook kun je met de auto het park in. In het park heb je ook het Kroller Moller Museum wat natuurlijk een bezoek waard is. En verder natuurlijk prachtige landschappen, allerlei dieren en genoeg horeca om tussendoor uit te rusten.

Wat verder doen rond de Veluwe

Op de Veluwe is heel veel te doen, behalve fietsen en natuur. Een bezoek aan Paleis Het Loo is zeker de moeite waard. Naast het Paleis zijn de tuinen werkelijk prachtig om te zien. Als je met kinderen bent heb je er natuurlijk de Apenheul en Kinderpretpark Julianatoren. En niet te vergeten Burgers’ Zoo. In Beekbergen en omgeving rijdt er in de zomer een stoomtram. En behalve Apeldoorn liggen Zutphen en Arnhem ook dicht bij. Bij de laatste plaats heb je nog het Openluchtmuseum. Eigenlijk teveel dus voor een paar dagen.

Leuke plekken om te eten

In Beekbergen zelf heb je de Heksenketel waar je prima kunt borrelen en daarna kunt blijven eten. Bij ijssalon Stientje hebben ze heerlijk ijs. En net buiten Beekbergen ligt BijMark. Let wel op dat er veel restaurants op dinsdag en woensdag zijn gesloten. Tijdens onze fietstocht kwamen terecht bij Brunch in Hoenderloo, van oorsprong een bakkerij maar nu ook een koffie en lunchzaak met geweldig gebak. En je kunt er nog steeds brood kopen natuurlijk.

Met wat googlen voor een leuk restaurant voor de avond kwamen we bij De Vroolijke Frans uit, vooral om deze naam gingen we hier naar toe. Het ligt een kleine 20 kilometer van Beekberegen, maar was een leuke rit en zeker de moeite waard. Heerlijk eten, een gezellige zaak met leuk personeel en een groot buitenterras met mooi weer.

Omdat we in de ochtend het huisje al uit moesten reden we op de terugweg nog even langs Deventer voor een koffie. De moeite waard om een volgende keer apart te bezoeken want dat is werkelijk een prachtige plaats. Wordt vervolgd dus.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!