Europa

Prachtig Luxemburg: 4 verrassende tips voor een lang weekend

weekend-weg-luxemburg-trip
Kasteel Bourscheid in Luxemburg uit het jaar 1000 (Bron: visitluxemburg)

Wil je graag een lang weekend weg maar heb je Nederland wel een beetje gezien? Op naar Luxemburg! Het kleine landje met de gelijknamige hoofdstad heeft, anders dan je misschien zou denken, enorm veel te bieden. Of je nu een kroegentocht wilt doen met je vrienden of de rust en stilte van de natuur wilt opzoeken, in Luxemburg zit je op de juiste plek.

Een weekend in Luxemburg

Leuk feitje: het land heeft drie officiële talen, maar er worden er hoofdzakelijk vijf gebruikt. Spreek je Luxemburgs, Duits of Frans? Top, dan red je je. Ook met Engels kom je een heel eind en door het grote aantal Portugezen dat er woont (die als gastarbeider naar het land kwamen in de jaren ’60 en ’70) is dit ook een taal die je vaak zult horen.

Toegegeven, Luxemburg is niet naast de deur, maar voor een lang weekend de ideale getaway om toch dat vakantiegevoel te hebben. Vanaf Utrecht rijd je er in ongeveer vier uur naartoe en alleen de rit al is geweldig. In Limburg ontvouwen zich de heuvels, waarna je door de Ardennen rijdt en vervolgens door het glooiende landschap van Luxemburg. Wij hebben vier tips verzameld voor een paar toffe dagen.

luxemburg-stad-uitzicht

1. Winkelen en uitgaan in Luxemburg stad

Met zijn kosmopolitische karakter is Luxemburg ideaal voor een gezellig dagje (of twee) met je vrienden. Je kunt er fantastisch winkelen; van Versace tot H&M, van Hugo Boss tot Zara, er is voor ieder wat wils. Voor een bijzondere ervaring strijk je ’s middags neer bij T.ZONE BOBA, waar je heerlijke bubbelthee geserveerd krijgt. Eet daar vooral een traditionele eierwafel met aardbeien bij, YUM!

Als de zon ondergaat en de stadlichten aangaan komt het nachtleven op gang. Drink cocktails in sterrenrestaurants, of kies uit een van de vele bars en discotheken om tot in de vroege uurtjes je moves op de dansvloer te laten zien. Vergeet niet dat je nog terug moet naar je hotel: Luxemburg-stad heeft behoorlijk veel hoogteverschil.

2. Bezoek één van Luxemburgs’ kastelen

Het land, dat trouwens ongeveer de grootte heeft van Drenthe, is rijk aan geschiedenis. Er zijn meer dan 40 kastelen en ruïnes waarvan Kasteel Vianden het absolute hoogtepunt is. Het imposante fort dat vlakbij de Duitse grens ligt is gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw en heeft een geweldig uitzicht over de beboste Our-vallei.

Bijzonder is het zogenaamde ‘Ridderfeest’ dat ieder jaar wordt gehouden in het kasteel (dit keer van 29 juli tot 6 augustus). Duizenden mensen dossen zichzelf uit in Middeleeuwse klederdracht, spelen riddergevechten na en voeren toneelstukken op. Een enorm spektakel! ‘S avonds kun je er heerlijk dineren, met een zomerbuffet dat op lange tafels geserveerd wordt.

kasteel-vianden-luxemburg
Het middeleeuwse Kasteel Vianden (bron: ANWB)

3. Trek je terug in de natuur

Luxemburg heeft ongeveer 640.000 inwoners, waarvan het grootste deel in de hoofdstad woont. Dat is iets dichtbevolkter dan de provincie Drenthe (ongeveer 500.000) en daarmee heeft het land nog enorm veel natuur beschikbaar voor lange tochten. In het oosten vind je bijvoorbeeld het Müllerthal, bekend om zijn rotsformaties, kloven en watervalletjes.

Natuurgebied Éislek (in het noorden) of de Luxemburgse Ardennen zijn ideaal voor hiketochten, om te mountainbiken of voor watersport. Vergis je niet: er zijn best pittige hoogteverschillen. In het zuiden vind je het Land van de Rode Aarde, wijzend op de rode, ijzerertshoudende bodem. Best divers voor zo’n klein landje!

rode-aarde-natuurgebied-luxemburg
Het Land van de Rode Aarde (bron: naturescanner)

4. Volg de wijnroute ‘Route du Vin’

Hè, wat vervelend nou, we moeten wijn drinken. De heuvels van de Luxemburg-Duitse grens staan vol met wijngaarden en alleen dat is al prachtig. Volg vooral de zogenaamde ‘Route du Vin’: een 42 kilometer lange route tussen Schengen en Wasserbillig, waar je veelal lieflijke dorpjes vindt die hun charme danken aan de wijnbouwerijen.

Remisch, Grevenmacher en Stadtbremidus zijn dorpjes aan de Route Du Vin die je zeker niet mag overslaan, en als je daar toch bent, proef dan meteen de Crémant, Riesling of Pinot Gris. Ben je de BOB of drink je niet graag? Geen probleem, de dorpjes en vergezichten tijdens de route maken het al een ervaring op zich. Gaan!

rode-wijn-vrienden
Wijnen!

Ook in Duitsland vind je zo’n wandelroute, maar dan met bier: de Bierfernwanderweg!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!