Nederland

Weekendje Utrecht? De leukste tips voor 48 uur in de Domstad

utrecht-nederland--centrum-water
Utrecht blaakt van de gezelligheid (bron: unsplash)

Nog geen plannen dit weekend? Wat dacht je van twee dagen Utrecht! De Domstad voelt een stuk kleiner aan dan Amsterdam (en is dat natuurlijk ook) en is minstens zo gezellig. Overal vind je prachtige bezienswaardigheden, er is veel groen en ’s avonds puilen de vele barretjes uit van de studenten. De leukste tips voor een weekendje Utrecht!

De kerken en hofjes van Utrecht

De eerste en mooiste locatie ken je vast wel: de Domtoren. De hoogste kerktoren van Nederland is met zijn 112 meter een imposant bouwwerk om naar te kijken. Loop eromheen en ga er ook vooral naar binnen – daar wachten 465 traptreden op je als je naar de top wilt. Voor €12,50 boek je een rondleiding van een uur.

De Sint-Janskerk en Sint-Pieterskerk (beide gebouwd in de 11e eeuw) zijn misschien minder hoog, maar ook prachtig om naar te kijken. Sla ook zeker Utrechts’ binnenhofjes niet over tijdens een wandeling door de stad. Flora’s Hof is de mooiste: een stukje groen middenin de stad waar mensen samen kunnen tuinieren en genieten van de natuur.

floras-hof-utrecht-tuin
Samen tuinieren kan bij Flora’s Hof (bron: reisroutes)

Cultuur snuiven in de Domstad

Op een regenachtige dag slof je misschien liever niet op je gemak door de stad. In plaats daarvan kun je een van de vele musea bezoeken! De meest bijzondere is het Spoorwegmuseum, dat in de top 10 van meest bezochte musea van Nederland staat. Weet je alvast dat het niet saai gaat zijn.

Het museum is gevestigd in een prachtig gerestaureerd treinstation en door middel van theater, voorstellingen en spannende attracties leer je alles wat er te leren valt over treinen. Voor €17,50 bezoek je dit museum. Ga verder zeker langs Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht en voor de kids (en voor volwassenen natuurlijk, sst) is het Nijntje Museum superleuk. Loop ook zeker even langs deze bijzondere street art straat.

spoorwegmuseum-utrecht
Het prachtige Spoorwegmuseum (bron: spoorwegmuseum)

De leukste plekjes om te eten en drinken

Hoe schrijf je over de leukste restaurantjes in een stad als Utrecht? Er is zóveel keus dat zo’n lijstje puur gebaseerd is op ervaringen en voorkeur. Hou je van tapas? Ga dan absoluut naar ’t Zusje maar reserveer op tijd, want vooral in de weekenden zitten ze vaak snel vol. Ook Cerveceria is een supertoffe plek met heerlijke tapas.

Een bijzonder restaurantje is Le Jardin, waar je omgeven door bloemen en planten kunt dineren. Het is in principe een bloemist maar er zijn een paar tafeltjes neergezet waar je kunt genieten van verse seizoensgroenten, vis en vlees. Stap ook zeker even binnen bij het gezellige Le Clochard, waar je kunt genieten van verfijnde vis- en vleesgerechten.

Stappen en uitgaan in Utrecht

Tijd voor een avondje uit? In universiteitsstad Utrecht (bezoek trouwens zeker de universiteitsgebouwen!) meng je je gemakkelijk met de Utrechters. Er zijn talloze gezellige bars dus loop gewoon binnen bij een plek die er volgens jou tof uitziet. Tussen de studenten bevind je je sowieso.

Ben je op zoek naar een kroeg met wat ouder publiek? Ga dan naar Stathe, een bar en poppodium dat ietwat verstopt ligt. Hier vind je vooral locals en de gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 30. Op het eerste gezicht lijkt het een kroeg, maar als je doorloopt vind je een DJ en dansruimte. Tijd om je moves te laten zien! Er treden ook regelmatig bandjes live op. Veel plezier!

utrecht-skyline-avond
Als de zon onder is komt de stad nóg meer tot leven (bron: unsplash)

Zoek je nog een plekje om te overnachten? Check dan deze supergave Airbnb in een werfkelder.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!