Dit doet vliegen met jouw lichaam (van stijging tot landing)
-
Jim Glansdorp
- •
- Reistips
- •
- •

De meeste reizigers hebben vaak in het vliegtuig gezeten. Een Boeing vliegt gemiddeld rond de 7 tot 11 kilometer boven de grond. Zo’n hoogte moet wel iets met jouw lichaam doen, en dat voel je vaak ook. Maar wat doet zo’n vlucht, van stijgen tot landing, eigenlijk precies met jouw lichaam? Reisleven zocht het voor je uit.
Vliegen: van stijging tot landing
Per verschillende fase doet vliegen iets met jouw lichaam. De ene persoon heeft er wat meer last van dan de ander, maar de meeste dingen in de lijstjes hieronder zal iedereen herkennen. Hieronder leggen we per fase uit wat deze met jouw lichaam doet. Ook hebben we wat reistips voor je klaargezet, zodat je je beter kunt voorbereiden op jouw volgende vliegreis.
Stijgen:
Het moment is aangebroken: je gaat de lucht in. Je bent heelhuids langs lange rijen voor de douane gekomen, bent ingecheckt en bent (hopelijk) op tijd bij je gate aangekomen. Nu komt voor veel mensen het spannendste momentje: opstijgen. Voor veel mensen brengt dit flink wat spanning met zich mee.
Tijdens de vlucht is de kans op uitdroging groot. Je verliest tijdens een vlucht van 3 uur al snel 1,5 liter vocht. Dit komt omdat de lucht op grote hoogte minder water en zuurstof bevat. Je huid en ogen krijgen het dan ook flink te verduren en voelen al snel droog aan. Het is dan ook belangrijk om flink wat water te drinken. Drink vooral geen koffie, thee of alcohol. Dit zorgt voor nog meer uitdroging.
Tijdens het vliegen
Je hebt verschillende soorten reizigers. Sommige mensen vallen al in slaap zodra ze het vliegtuig instappen. Dit komt onder andere door het feit dat er een laag zuurstofgehalte aanwezig is in het vliegtuig. Jouw bloed krijgt dan minder zuurstof binnen en zorgt er voor dat je al snel in slaap dommelt. Sommige mensen krijgen er ook hoofdpijn van of voelen zich een beetje wazig.
Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel. Dit komt door de druk in het vliegtuig. Wat blijkt? Je moet jouw scheten niet inhouden, zegt menig onderzoek. Dit kan namelijk zorgen voor een groter opgeblazen gevoel en zelfs hogere bloeddruk. Loop wel even netjes naar het toilet zodat je andere niet tot last bent natuurlijk.
Probeer daarnaast een beetje te bewegen om de bloedsomloop te bevorderen. Sta op en flaneer even van de ene naar de andere kant van het vliegtuig. Heb je last van smetvrees? Dan wil je niet weten hoeveel bacteriën er op het uitklaptafeltje aanwezig zijn. Neem in dat geval zeker een schoonmaakdoekje mee zodat je lekkerder, en een stuk schoner, zit.
Je gaat landen
Tijdens het landen krijg je vaak last van jouw oren. De druk in het vliegtuig past zich aan en de oren ploppen vaak dicht. Dit kan zorgen voor pijn en tijdelijk gehoorverlies. Dit is natuurlijk alles behalve fijn. De beste dingen die je hier tegen kunt doen is kauwgom kauwen of expres gapen. Hierdoor kan de lucht wat gemakkelijker door de oorbuis stromen tot er normale druk is.
Ben je geland? Dan kan de jetlag inkicken. Dit lijkt wellicht wat aanstelleriger, maar kan meer last veroorzaken dan je in eerste instantie zou denken. Denk aan slapeloosheid, een ritme wat totaal in de war is en alle chagrijnigheid en irritatie die hierbij komt kijken. Laat je lichaam zo snel mogelijk wennen aan de nieuwe tijdzone. We wensen je een hele fijne vlucht!
Lees ook: Rijen op Schiphol te lang? Zoveel kost het vliegen met een privéjet