Reisnieuws

Wat gebeurt er als je vliegtuigmodus niet aanzet in het vluigtuig?

waarom vliegtuigmodus aanzetten vliegtuig

Sinds een aantal jaren is vliegtuigpersoneel gestopt met passagiers te vertellen om hun mobiele telefoons, tablets, e-readers en andere devices uit te schakelen tijdens de vlucht. Dit komt door het feit dat we nu de vliegtuigmodus hebben op onze devices. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je deze niet inschakelt tijdens het vliegen? Reisleven zocht het voor je uit. 

Waarom moeten telefoons op vliegtuigmodus?

De vliegtuigmodus komt er in principe op neer dat je toestel geen signalen uitzendt. Dit betekent dat mobiele telefonie en dataverkeer niet meer werken en dat wifi en bluetooth zijn uitgeschakeld. Als je de apparaten uitzet of in vliegtuigmodus schakelt voorkom je elektromagnetische interferentie van telefoons, tablets, e-readers, elektronische headsets en meer.

Toch zie je tegenwoordig steeds meer iPads en tablets in de cockpit, waarbij piloten deze gebruiken om papaierwerk op te slaan in plaats van te sjouwen met tassen met echt papier. Ook stewardessen zie je steeds vaker met tablets en telefoons. Deze apparaten zijn uitgebreid getest om er zeker van te zijn dat er geen storing ontstaat door de interferenties.

telefoon device vliegtuigmodus vliegtuig aanzetten

Wat is het gevaar van signalen?

Dit heeft te maken met het signaal dat je toestel afgeeft. Stel dat je je vliegtuigmodus niet aanzet, wat gebeurt er dan? Tijdens de vlucht raak je buiten het bereik van de telefoontorens waarmee je mobiele telefoon constant verbinding zoekt. Omdat je telefoon geen verbinding kan vinden stuurt hij een steeds sterker wordend elektrisch signaal de wereld in op zoek naar deze torens. De piloot kan door dit signaal een vervelend geluid in zijn of haar koptelefoon horen. Dit is dan ook het grootste gevaar.

Veiligheidsregelgevers, luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten en alle anderen in de industrie weten al jaren dat er op elke vlucht tientallen apparaten buiten de vliegtuigmodus worden gelaten. Als iemand zijn Kindle of telefoon aan laat staan zal dit dus niet betekenen dat het vliegtuig neerstort, wel kan het heel vervelend zijn voor de piloot en de communicatie. Zet jouw vliegtuigmodus dus alsnog ten alle tijden aan als je gaat vliegen!

Lees ook:

 

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!