Reistips

Voedselvergiftiging voorkomen: eet deze dingen niet tijdens je reis

voedselvergiftiging-reizen

Eten is een van de zaken waar je op reis veel mee bezig bent. Waar kun je lekker eten, waar vind je de leukste restaurantjes en wat eten ze hier eigenlijk. Wie kijkt er niet uit naar die heerlijke Italiaanse of Thaise keuken. Allemaal heel leuk natuurlijk maar aangezien er vaak anders wordt gegeten en alles anders wordt bereidt heb je voor je het weet een voedselvergiftiging te pakken. Behalve dat dit vervelend is kost het je ook zomaar een paar dagen dat je op bed ligt tijdens je reis. Waar moet je dus op letten?

Water is de grootste boosdoene

Je kunt in veel Europese landen wel redelijk goed water drinken maar ook niet overal. En buiten Europa is het 1 van de grootste oorzaken van voedselvergiftiging. De lokale bevolking is er natuurlijk aan gewend maar onze darmen kunnen het echt niet aan. Op de site van Columbus vind je terug waar je wel en geen kraanwater kunt drinken. Check dat dus goed voor je vertrekt.

Als je het dus niet kunt drinken kun je dus ook beter geen ijsblokjes nemen in je drinken. Deze komen tenslotte van hetzelfde water. En je groente wordt ook gewassen in dit water. Eet dat alleen als het goed gekookt of gewokt is waar je bij staat. Ook waterijsjes kun je om die reden beter vermijden, behalve als ze verpakt zijn. Gelukkig wordt het water voor je thee gekookt en dan zijn die ziektekiemen er wel uit. Maar je smoothies en cocktails kunnen aangelengd zijn met water. Let daar dus ook goed op.

water-koken-voedselvergiftiging

Beste regel: Cook it, peal it or boil it

Deze regel zegt het eigenlijk al. Alles wat je kunt pellen, zoals bijvoorbeeld een banaan, is veilig om te eten. Water moet je dus echt goed koken of uit flessen halen en groente moeten goed gekookt zijn. Eet die beter niet rauw. Gebakken is dus ook prima. Als je op foodmarkets bent kun je tenslotte zien hoe ze het bereiden en dan ben je vrij zeker dat het goed gaat. Goede tip is om een zakmes bij je te hebben zodat je al het heerlijke fruit dat je op straat ziet zelf kunt schillen.

foodmarket-voedselvergiftiging-reizen

De GGD heeft een app waar je ook kunt kijken hoe het werkt in het land waar je naar toe reist. Zo kun je onderweg ook checken of er een voedingsmiddel is wat je beter niet kunt eten. Binnen Europa gaat het meestal wel goed met vlees en vis eten, maar buiten Europa moet je er goed op letten. Je weet niet hoe het bewaard is en vooral kip kan je ontzettend ziek maken als het niet goed meer is. Dat geldt natuurlijk ook voor vis en schaaldieren.Vermijd dat zodra je twijfelt. Met deze tips moet het lukken!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!