Experiences

4 redenen waarom soloreizen een geweldig avontuur is

soloreizen-man-uitzicht-bergen
Wanneer is jouw volgende soloreis? (bron: unsplash)

Voor het eerst soloreizen kan best wel spannend zijn. Niemand om mee te hiken, uit eten te gaan of ervaringen mee te delen, toch? Niet helemaal, want als je je ervoor openstelt ontmoet je sowieso andere soloreizigers, allemaal met hun eigen interessante verhaal. Twijfel je al een tijdje of je op soloreis wilt gaan? Doen. Wij vertellen je waarom.

Waarom soloreizen geweldig is

Soloreizen is een heel andere ervaring dan samen reizen. Waarschijnlijk begint het al bij de bestemming die je kiest; Azië is een populair continent, vooral landen als Thailand, Filipijnen, Maleisië en uiteraard Bali doen het goed als bestemming voor nieuwe alleenreizigers.

Afhankelijk van wat je doel is op reis – wil je mensen ontmoeten of heb je juist tijd voor jezelf nodig? – kun je je bestemming kiezen en geen zorgen, hoe dan ook wordt dit een bijzondere ervaring. Vervolgens kun je ervoor kiezen om je hele trip te plannen, of om met alleen een backpack op je rug op weg te gaan. Spullen gepakt? Let’s go!

soloreizen-meer-bossen-bergen-vrouw
Of je nu gaat hiken of heel de nacht feesten, soloreizen is geweldig (bron: unsplash)

Jij beslist alles!

Het meest geweldige aan soloreizen: er is niemand om rekening mee te houden. Jij en jij alleen beslist waar je heen gaat, hoe laat je gaat eten, welke hike je wilt doen en op welk tempo je dat doet. Of wil je gewoon twee weken lang op het strand liggen met een cocktail in je hand? Prima, niemand die ermee zit.

Dat geeft iedere soloreiziger een ultiem gevoel van vrijheid. Stel je voor dat je ’s ochtends wakker wordt in een huisje aan een Filipijns strand met de hele dag nog voor de boeg: zoveel mogelijkheden om dingen te doen, plekken te ontdekken, eten te proberen en mensen te ontmoeten. De wereld ligt aan je voeten.

filipijnen-strand-zee-palmbomen
Geef maar toe: jij zou nu ook wel op een Filipijns strand willen zitten (bron: unsplash)

Nieuwe mensen ontmoeten

Een uitstekende reden om alleen te gaan reizen: mensen ontmoeten. Of je nu gaat feesten in Australië of gaat bikepacken in Engeland, overal zijn like-minded mensen. Spreek gewoon eens iemand aan die ook alleen is en je hebt een gesprekspartner!

Als je dat toch een beetje lastig vindt zijn er ook voldoende websites en Facebookgroepen waarbij je je aan kunt sluiten. Daar proberen andere soloreizigers een reismaatje te vinden, of simpelweg iemand om een avondje mee uit eten te gaan. Vind je dit allemaal niet uitdagend genoeg? Ga dan couchsurfen en slaap bij random mensen (gebruik je verstand!) op de bank. Kost vaak helemaal niets, wel een fantastische ervaring.

fietsvakantie-brighton-uitzicht-kliffen
Lekker fietsen!

Nieuwe dingen proberen

Heb je moeite met uit je comfort zone komen, of wil je wel eens wat avontuurlijker zijn? Perfect, op soloreis dan! Dat hoeft echt niet meteen een maand lang Azië te zijn; stap eens in de auto en rijd dit weekend naar Antwerpen om in je eentje de stad te ontdekken.

Dat het lastig is om voor het eerst alleen in een restaurant te gaan zitten is begrijpelijk, maar vreemd is het absoluut niet. Probeer het maar eens! Dit is je ultieme kans om uit je veilige bubbel te stappen en wie weet heb je er aan het eind van de avond wel een paar nieuwe vrienden bij.

soloreizen-vrouw-parijs-eiffeltoren
Bezoek voor je eerste soloreis eens een toffe stad (bron: unsplash)

Tijd voor jezelf nemen

Het klinkt ongelooflijk cliché, maar ‘jezelf vinden’ kan ook zeker het doel zijn van soloreizen. Heb je een lastige tijd achter de rug of wil je gewoon even helemaal weg van een druk bestaan? Soloreizen is ideaal om tot rust te komen en misschien wel om uit te vinden wat je wilt veranderen in je leven.

Ook hier geldt dat het bevrijdend kan zijn om eens met andere reizigers te praten die hetzelfde doel hebben als jij, maar misschien wil je gewoon echt langere tijd stilte om je heen. Wie weet kom je er op je bestemming wel achter dat je er nooit meer weg wilt. Jij beslist. Heerlijk!

soloreis-motor-man
Tip: hou een travel dagboek bij waar je al je ervaringen in kwijt kan (bron: unsplash)

Meer weten over soloreizen? Luister dan eens naar onze podcast van Sasha Brolman over alleen reizen en ondernemerschap.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!