Reisnieuws

De belangrijke reden dat vliegtuigramen altijd rond zijn

waarom vliegtuigramen rond ovaal

Turen uit het vliegtuigraam is een van onze favoriete dingen om te doen. Lekker wegdromen over jouw bestemming of juist verlangen naar huis, een betere plek is niet denkbaar. Maar heb jij je wel eens afgevraagd waarom die ramen altijd een ovale vorm hebben? Daar is uiteraard een goede reden voor. Reisleven zocht voor jullie uit waarom dit zo is.

Ovale vliegtuigramen

Vlak voor je opstijgt let je vooral op het gevoel dat dit je geeft. Je neemt misschien een kauwgompje, kijkt naar je ticket, download nog even jouw favoriete film of zet jouw telefoon op vliegtuigmodus. Als je bij het raam zit dan heb je geluk en heb je tijdens jouw reis nog meer te doen: genieten van het schitterende uitzicht door het raam.

Deze ramen hebben dus geen rechthoekige vorm, maar een ovale vorm. Deze ovale vorm helpt het vliegtuig uit te zetten op een hoogte van 30.000 voet. Knappe koppen hebben deze ramen speciaal uitgevonden voor de drukcabine. Hierdoor kan een vliegtuig hoog vliegen, met minder turbulentie en luchtweerstand. Geniaal bedacht dus!

Wat als deze ramen er niet waren?

Maar stel je eens voor dat deze ramen er niet waren. Wat zou er dan gebeuren? Laten we zeggen dat een vlucht dat een stuk gevaarlijker zou zijn. Door de hoogte zou het vliegtuig de druk niet aankunnen en uit elkaar kunnen vallen. Wist je dat in 1953 tijdens de eerste commerciële vluchten dit ook gebeurde? Er kwamen toen maar liefst 43 passagiers om het leven.

Deze ronde ramen zorgen er dus voor dat wij veilig op onze plek van bestemming aankomen. Een stuk belangrijker dus dan je zou denken in eerste instantie. Een dikke shout out naar de mensen die dit hebben bedacht. Voortaan zul je nooit meer op dezelfde manier naar deze kleine raampjes kijken.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!