Dieren

Bij dit unieke walvismuseum in Noorwegen kun je echt walvissen spotten

Walvismuseum Noorwegen

Dit kan op de bucketlist van vrijwel elke natuurliefhebber: Een bezoek aan het nieuwe walvismuseum in Noorwegen. Het is om meerdere redenen bijzonder: het staat op een plek waar je echt walvissen kunt spotten en het gebouw is ontworpen in de vorm van een walvisstaart. De naam van het museum zag je misschien al wel aankomen: The Wale.

Waar in Noorwegen bevindt zich het walvis museum?

Het door het Deense architectenbureau Dorte Mandrup ontworpen museum bevindt zich in de plaats Andenes, op het eiland Andøya. Het eiland ligt ongeveer 300 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Andenes wordt weleens de walvishoofdstad van Noorwegen genoemd.

Het is dan ook een logische plek voor het museum, want het eiland verwelkomt al jarenlang duizenden bezoekers, die komen voor de uitstekende mogelijkheden om walvissen te spotten. Er bevindt zich namelijk een diepzeekloof in het gebied, die verschillende walvissoorten aantrekt die op zoek zijn naar voedsel.

Walvismuseum Noorwegen

Architectonisch meesterwerk met prachtig uitzicht

Van veraf lijkt het nieuwe walvismuseum op de staart van een walvis die uit het water komt. Kom je dichterbij, dan zul je ontdekken dat dit architectonische meesterwerk een prachtig uitzichtpunt is en tegelijk een educatief centrum, waar je meer te weten komt over walvissen en over het lokale zeeleven.

Van juni tot augustus is het gemakkelijk om walvissoorten zoals grienden, dwergvinvissen en potvissen te spotten in de buurt van Andenes. Tijdens de koudere wintermaanden trekken orka’s en bultruggen langs op hun trektochten. Als bezoeker kun je genieten van alle walvissen in actie, vanaf het gebogen dak van walvismuseum The Whale. Het gebouw biedt een hellend platform met paden die naar verschillende uitkijkpunten leiden.

Walvismuseum Noorwegen

Het museum is zo veel mogelijk één met de natuurlijke omgeving

Oprichter en creatief directeur van het museum, Dorte Mandrup omschrijft de plaats van het museum in de natuurlijke omgeving als volgt: “het landschap boven en onder water is als het ware één doorlopende huid, waardoor het wateroppervlak de enige scheiding is tussen boven en onder.”

Binnenin The Whale tref je als bezoeker tentoonstellingsruimtes met walvisgerelateerde objecten, een café en een museumwinkel. Dankzij de kamerhoge ramen met uitzicht op de Noorse Zee kun je ook migrerende walvissen zien, terwijl je de verschillende tentoonstellingen verkent.

Walvismuseum Noorwegen

Wanneer opent het walvismuseum in Noorwegen?

De opening van The Whale was oorspronkelijk gepland in 2022. Maar nadat bouwers ontdekten dat de locatie zich op de plaats van artefacten uit het Vikingtijdperk bevond, stopte de bouw tijdelijk om onderzoek te doen. Nu is de bedoeling dat The Whale opent in 2023, volgens de laatste berichten zal dat in juni zijn.

Meer informatie over The Wale vind je op de officiële website van het museum.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!