Europa

Duitsland heeft de ideale wandelroute voor bierliefhebbers: Bierfernwanderweg

duitsland wandelroute bier bierfernwanderweg

Duitsland is één van de landen met de hoogste bierconsumptie ter wereld. Het is ook een wandelparadijs met prachtige, uitgestrekte natuurgebieden. In het Beierse Woud hebben ze deze twee Duitse eigenschappen samengevoegd: een langeafstand wandelroute voor bierliefhebbers. En in het Duits klinkt het nog mooier: Bierfernwanderweg.

Waar en hoe lang is de wandelroute voor bierliefhebbers?

De route voert langs de randen van het Beierse Woud en bevindt zich in het zuidoosten van Duitsland, tegen de grens met Tsjechië. Het Beierse woud is het oudste nationale park van Duitsland. Het bestaat uit bossen, rivieren en middelhoge bergen. Het hoogste punt op de wandelroute is de 1134 meter hoge Hochstein. In het woud wonen talloze wilde dieren, bijvoorbeeld wolven, otters beren en lynxen en zeldzame vogels zoals de zwarte ooievaar en de oehoe.

Hoe is de route opgezet?

Bier drinken tijdens het wandelen is meestal geen goed idee, het kan nogal op de beenspieren slaan zullen we maar zeggen. Een biertje drinken na afloop van een wandeling is natuurlijk perfect, en zo is de wandelroute dan ook opgezet. De totale lengte van het traject is 125 kilometer. Die kun je verdelen in dagelijkse wandeletappes, waar op het einde een heerlijk verfrissend biertje op je wacht.

De lengte van de etappes varieert. De kortste is 9 en de langste 23 kilometer. Het advies is om er tussen de 3 en 7 uur voor uit trekken, afhankelijk van de lengte van de route. De wandelroute begint en eindigt in het plaatsje Viechtach. En dat is al een attractie op zich; de regio wordt vaak Beiers Canada genoemd. Wil je toch liever in een ander dorp starten of eindigen? Dat kan ook.

Wandelroute voor bierliefhebbers

Wat valt er onderweg te zien?

Onderweg geniet je van het natuurschoon van de regio, maar het zou natuurlijk geen bierroute zijn als je niet lang alle bierhoogtepunten van de regio kwam. De route voert dan ook langs acht Beierse bierbrouwerijen. Daarnaast kom je langs de mooiste en gezelligste biertuinen (Biergärten) en andere plekken zoals cafés, terrassen en andere plekken waar je lokale bierspecialiteiten kunt uitproberen.

Wandelroute voor bierliefhebbers

Waar slaap je onderweg?

De regio kent een brede keuze aan overnachtingsmogelijkheden in hotels of berghutten. Dat kun je helemaal zelf bepalen. Het openbaar vervoer in de regio, met name bussen en treinen functioneert uitstekend. Je kunt dus over het algemeen na het wandelen en bierdrinken snel en veilig naar je slaapplaats.

De wandelroute voor bierliefhebbers is een initiatief van de plaatselijke VVV, regio Arberland. In deze regio in het Beierse Woud ligt ook startplaats Viechtach. Wil je meer gedetailleerde informatie over de route, kijk dan op de regio Arberland website. Daar kun je ook een gratis routekaart  van de Bierfernwanderweg in pdf-formaat downloaden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!