Reistips

48 uur in Antwerpen: leukste tips voor een heerlijk weekend

antwerpen-belgie-grote-markt
De leuke huisjes aan de Grote Markt in Antwerpen (bron: unsplash)

Zin om weer eens een stedentrip te doen, maar heb je niet zoveel tijd? Antwerpen is de perfecte stad om 48 uur te besteden. Een grote, levendige, gezellige plek waar van alles te beleven valt. Wij zochten voor je uit wat je moet bezoeken, bekijken, ondernemen of consumeren als je je weekend in Antwerpen spendeert.

1. Silvius Brabo

Kende je trouwens de legende van Antwerpen al? Het verhaal, dat in de vroege middeleeuwen is ontstaan, gaat dat de stad geterroriseerd werd door de reus Druon Antigoon, die van scheepvaarders eiste dat ze tol zouden betalen om op de Schelde te mogen varen. Als de schipper weigerde te betalen hakte de reus de hand van de schipper af en gooide die in de rivier.

De mytische Romeinse soldaat Silvius Brabo kwam hier op een dag tegen in opstand. Hij vocht met Druon Antigoon, versloeg en doodde hem en wierp vervolgens diens afgehakte hand in de Schelde. ‘Handwerpen’ werd ‘Antwerpen’. Of dit verhaal op waarheid berust is voor jou om te beslissen, maar wandel zeker even langs Silvius’ standbeeld op de Grote Markt.

silvius-brabo-handwerpen-antwerpen
Het standbeeld van Silvius Brabo met de afgehakte hand van de reus (bron: unsplash)

2. Architectuur

Zoals ieder stad is ook Antwerpen het best te voet te ontdekken. De meest bijzondere plek is met stip de Grote Markt met het prachtige stadhuis en vele lieflijke huisjes met bijzondere gevels. Strijk neer bij een van de terrasjes en neem de tijd om te leren over de interessante geschiedenis van de stad.

Vanaf de Grote Markt valt nog iets op: De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is vanaf hier prachtig zichtbaar en deze gotische kruiskerk is absoluut een bezoek waard. Verder mag je zeker het Centraal Station van Antwerpen en de Sint-Carolus Borromeuskerk niet missen tijdens je stadswandeling.

antwerpen-centraal-station
Het centraal station van Antwerpen is prachtig (bron: unsplash)

3. Cultuur

Heerlijk, cultuur snuiven! Laten we beginnen bij het Rubenshuis, een prachtig museum waar, je raadt het al, een collectie Rubens hangt. Een must voor iedere kunstliefhebber. Ook het Museum van de Stroom is tof (ook leuk voor kinderen) en voor de zoetekauwen onder ons is er het grootste Belgische chocolademuseum ‘Chocolate Nation‘ een hele belevenis.

Wil je eigenlijk gewoon liever bier drinken? Dan is de BeerWalk Antwerpen iets voor jou. Deze kroegentocht duurt een halve dag en je wordt meegenomen langs een hoop pubs en cafeetjes. Daarnaast leer je over de geschiedenis van de stad en van… bier natuurlijk. Een experience waar je waarschijnlijk de volgende dag niet heel veel meer van weet.

chocolate-nation-antwerpen
Perfect op een regenachtige dag: een chocolade workshop in het grootste chocolademuseum van België (bron: chocolatenation)

4. Uitgaan in Antwerpen

Nog niet genoeg gedronken? Laten we dan eens kijken waar in de stad er tot in de vroege uurtjes wordt geborreld. Cocktails at Nine is een prachtige bar waar je chique drankjes kunt nippen, of ga naar Bier Central waar je de keuze hebt uit 366 verschillende biertjes. Wow!

Wil je ook een dansje wagen? Dan kan je terecht bij Club Vaag; een underground club waar je heel de nacht je hoofd kunt meebewegen op stampende techno-beats. Ook Cargo Club is een leuke plek waar allerlei soorten mensen komen: hier is het zien en gezien worden. Of wandel ’s avonds door de stad en kies een van de vele drukke barretjes.

uitgaan-antwerpen-irish-pub
Dansen, borrelen, in Antwerpen is voor ieder wat wils (bron: unsplash)

5. Eten en drinken in Antwerpen

Buiten de deur ontbijten is altijd een goed idee en zeker als je een weekendje weg bent. In Antwerpen is Kaffeenini een uitstekende keus: ze hebben lekkere bagels, croissantjes, verse eieren en onweerstaanbare gebakjes. Ook de koffie is heerlijk en in het cafeetje hangt een fijne sfeer. Een goed begin van je dag!

Lunchtijd? Op naar Walvis, een restaurant in de leuke buurt Zurenborg. Een prachtige plek om op het terras (onder de kersenbloesem!) te genieten van heerlijke toast met eieren, avocado en zalm. Dineren doe je het best bij Meat Factory (de beste steak van België?!) of bij Restaurant Jacob voor heerlijke salades en pasta’s.

Op zoek naar meer weekend-weg-inspiratie? Denk dan eens na over Luxemburg!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!