Overnachtingen

Wildkamperen in Europa: in deze landen slaap je gratis in de natuur

wildkamperen-landen-europa

Wildkamperen is een droom voor velen. Een tentje opzetten waar je maar wilt, dichter bij de natuur en ultieme vrijheid ga je bijna niet komen. Helaas kan je niet overal zomaar jouw tentje neerzetten, de regels zijn de laatste jaren flink aangescherpt. In bijvoorbeeld Portugal is het sinds vorig jaar verboden. Wij hebben een lijstje gemaakt van landen in Europa waar het nog wel kan en je ultieme vrijheid kunt ervaren in het wild!

Wildkamperen in Europa

Wildkamperen is in Nederland verboden. De boete voor wildkamperen in Nederland is €140,-. Word je ontdekt dan volgt echter in de meeste gevallen een reprimande waarna je jouw spullen moeten pakken. In het volgende artikel gaan we je een aantal tips geven hoe je toch (bijna) wild kunt kamperen.

Gelukkig zijn er een aantal landen waar ze een stuk makkelijker zijn qua regels. Je mag in deze landen lekker jouw tentje opzetten in de natoer. Voel je een met de aarde en ga even helemaal back to basic. Wij hebben hieronder de desbetrefende landen op een rijtje gezet.

wildkamperen-europa-zweden-finland-schotland

Wildkamperen in Zweden

Zweden kan zeker niet ontbreken in dit lijstje. Zweden ademt een en al natuur, vrijheid en wildernis. Je kunt hier ongestoord van de natuur genieten en hebt zogeheten ‘allemannsrecht’. Dit is het recht om rond te zwerven en te doen waar je zin in hebt. Zijn er dan helemaal geen regels? Uiteraard wel. Je moet 150 meter afstand houden van huizen, hutten en caravans.

Je mag wel slechts twee dagen op dezelfde plek blijven, maar in de bergen of op afgelegen gebieden is deze regel niet van toepassing. Zorg in Zweden wel dat je altijd licht bij je hebt. In de zomer blijft het lang licht, maar vanaf augustus zal het in een mega snel tempo donker worden. Vergeet dus niet jouw essentials mee te nemen!

Wildkamperen in Noorwegen

Ook in Noorwegen geldt het ‘allemannsrecht’. Je kunt dus lekker rond zweven in dit schitterende land. Hier gelden dezelfde regels als in Zweden. Wat wel erg leuk is, is het feit dat je in Noorwegen een vuurtje mag stoken. Uiteraard enkel en alleen als je dit op een verantwoorde manier doet en een beetje oplet. Da’s logisch toch? Van april tot half september mag je geen kampvuur maken in het bos. Zin om naar Noorwegen te gaan? Overweeg dan deze veerboot vanaf Groningen.

Wildkamperen in Schotland

De natuur van Schotland wordt vaak geroemd. De schitterende meren en de prachtige zonsondergangen staan bij iedereen hoog op de bucketlist. Schotland is een land waar je kunt gaan en staan waar je wilt. Er is veel ruimte waardoor je naar hartelust kunt wildkamperen. Ze hebben wel een belangrijke regel in het leven gebracht: laat geen sporen achter. Respect en liefde voor de natuur is een must. Vergeet tijdens jouw Schotland trip niet Edinburgh te bezoeken!

Wildkamperen in Finland

Ook Finland staat op het lijstje waar je mag wildkamperen. Je kunt hier ook volop genieten van de vrije natuur. De Finse bevolking is zelf ook een groot fan van wildkamperen, dat is ook de reden dat er in de meeste parken veel gezamenlijk houtvuurplaatsen en barbecues staan. Wellicht minder ‘into the wild’ maar wel heel erg relaxt natuurlijk.

Wildkamperen in Zwiterland

Zwitserland is een ander verhaal. Je mag er officieel niet wildkamperen, tenzij je boven de 2.000m hoogte komt. Boven deze hoogte mag je wandelen en naar hartelust jouw tentje opzetten om te genieten van het uitzicht. Dit is dus een tip voor klimmers en echte avonturiers. Meer Switserland zien? Bekijk deze adembenemende treinreis.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!