Reistips

Zo maak je zelf een handige fietscaravan

Zo maak je zelf een fietscaravan

Hou je van lange fietstochten en fietsvakanties? Dan is een fietscaravan echt iets voor jou. Ze zijn te koop, maar je kunt er ook zelf een maken. Wat zijn eigenlijk de voordelen van een fietscaravan? En hoe pak je zelf een fietscaravan maken aan? We zetten het voor je op een rij, zodat jij klaar bent voor een mooie roadtrip.

De voordelen van een fietscaravan

Maak je vaak lange fietstochten of fietsvakanties, dan is een fietscaravan reuze handig. Je hebt altijd een prettig, eigen slaapverblijf bij je. Dit zijn nog meer voordelen van een fietscaravan:

  • Je hebt veel meer comfort dan in een tent. Je slaapt bijvoorbeeld niet op een matje of dun matrasje maar op een echte matras.
  • Is het slecht weer, dan kun je even schuilen en hoef je niet op zoek naar een schuilplaats, die je als je pech hebt pas vindt als je al doorweekt bent.
  • Je hebt betere isolatie dan in een tent, dus wat meer temperatuurcomfort.
  • Je kampeert met iets meer luxe, zoals keukengerei, elektra, stoeltjes et cetera voor een lampje en de smartphone, paar echte stoeltjes onder de luifel enzovoorts.
  • Je kunt langere tochten maken, door gebieden waar geen hotels of Airbnb’s te vinden zijn.
Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Berkel.Bed.Box. (@berkelbedbox)

Het voordeel van zelf bouwen is dat je dan een stuk goedkoper uit bent. Voor rond de 1000 euro heb je in de meeste gevallen genoeg basismateriaal om zelf een fietscamper te bouwen. Koop je een fietscamper in een winkel of online dan ben je heel wat meer kwijt.

Het nadeel van een fietscaravan ligt voor de hand: het gewicht. Het is echt wel wat zwaarder trappen met een fietscaravan achter je fiets dan zonder. Hang je een fietscaravan achter een e-bike, dan speelt deze uitdaging een stuk minder.

Fietscaravan kopen of zelf bouwen?

Een belangrijke voorwaarde om zelf een fietscaravan te bouwen is uiteraard dat je iemand bent die het leuk vindt om te doe-het-zelven en er ook de handigheid voor heeft. Heb je er zin in en ben je handig, dan zet je relatief eenvoudig en snel een unieke fietscaravan in elkaar.

Wat heb je nodig?

Om zelf een fietscaravan te bouwen heb je naast je handigheid en creativiteit natuurlijk ook materiaal nodig. Denk bijvoorbeeld aan

  • (stalen) staven voor het frame, de assen en poten.
  • Materiaal voor de wanden: dat kan polyester of aluminium zijn, maar ook spanfolie, zoals de fietscaravanbouwer in het filmpje hieronder gebruikt.
  • Eventueel isolatiemateriaal.
  • Eventueel verf of lak voor de afwerking.

https://forum.wereldfietser.nl/viewtopic.php?t=35041

Zelf een fietscaravan maken, hoe pak je het aan?

Een filmpje zegt natuurlijk meer dan 1000 woorden. We hebben een van de beste en duidelijkste filmpjes voor je gevonden over een fietscaravan maken. Bekijk het hieronder:

Ga je voor een low budget oplossing? Check dan het filmpje hieronder van een Amerikaan die een fietscaravan bouwt met minder dan 150 dollar materiaalkosten:

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!